Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 28.10.12

Nedeljski dnevnikSpoznajmo Slovenijo

Zdi se, da o slovenskem vremenu vemo tako rekoč vse. Vsak dan o njem govorijo na dolgo in široko na malih zaslonih in radijskih postajah, vremenarji poskakujejo sem ter tja, da bi kar najbolj nazorno povedali, kaj prihaja. Pa vendar, mar res tako dobro poznamo slovensko vreme ali, če hočete, podnebje? Tokrat smo pod drobnogled vzeli dva pojava: veter in neurja.

Kot je v poročilu Podnebje Slovenije z vidika ekstremnih vremenskih dogodkov zapisala Mojca Dolinar, naša država ne sodi med dežele z močnim vetrom, dasi je izjema Primorske, za katero je značilna burja. »Poleg burje se viharni veter pojavlja še ob karavanškem fenu, ki je omejen na okolico Lesc in Bleda ob vznožju Karavank. Tam pokrajina in arhitektura nista prilagojeni močnim vetrovom, zato karavanški fen običajno povzroči precej škode,« je poročala avtorica. Je pa res, da viharni veter pri nas utegne zapihati ob neurjih. Ta je običajno omejen na zelo majhno območje, pojavi pa se lahko kjerkoli po državi. »Vsako leto beležimo nekaj neurij z viharnim vetrom, ko vrtinčast veter ruva drevesa in odkriva strehe. Močno deževje, ki običajno spremlja takšna neurja, pa ob odkritih strehah povzroči še dodatno škodo,« pravijo pri agenciji za okolje. Največji zabeleženi sunki vetra dosegajo hitrost 180 kilometrov na uro in niso omejeni le na območje, kjer piha burja, temveč se pojavljajo po vsej državi.

Slovenija sodi tudi med države z nadpovprečno pogostost jo neviht v Evropi. Močni nalivi lahko povzročijo hudourniške poplave in zerneljske plazove, viharni veter lomi in ruši drevesa in odkriva strehe. Toča poleg škode na objektih prizadene tudi kmetijstvo, saj trda in včasih tudi ostra zrna lahko uničijo celoten pridelek na nekem območju. K sreči pa so neurja omejena na manjše območje, lahko pa se pojavijo kjerkoli po državi. Toliko o tem. Tokrat. Slovenija je v marsičem posebnost in posebna je tudi po nekaterih nepredvidljivih vremenskih pojavih.

Napoved v besed

V četrtek bo še precej jasno vreme z jutranjo in dopoldansko meglo po nižinah, ki se bo lahko pojavljala tudi ponekod na Primorskem. V petek se bo od zahoda pooblačilo. Zapihal bo jugozahodnik. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo, proti večeru in v noči na soboto pa se bo dež okrepil in postopno zajel vso Slovenijo. Meja sneženja se bo hitro spuščala. Dolgoročnejša napoved govori celo o sneženju po lepe delu države. Vsaj za konec tedna. Naslednji teden naj bi sledilo obdobje lepega, a hladnega vremena.

Nedeljski dnevnik 28.10.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79791