Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 28.12.08

Nedeljski dnevnik: Pobeljeni januar

Za nami so božični prazniki, okoli katerih so naši predniki spletli kar nekaj vremenskih pregovorov. Pri tem je zanimivo, da nismo našli niti enega, ki bi omenjal silvestrski večer ali prehod iz starega v novo leto. Je pa kar nekaj pregovorov, ki so nastali za mesec januar. Slednje bomo predstavili v vremenskem kotičku oziroma v Nedeljcu, ki bo imel datum 4. januar. Konec leta se bliskovito bliža in zato nas zanima, kakšen bo prvi mesec v novem letu 2009. Ali se bodo uresničile napovedi, da bo pobeljen?

Naš Herschlov vremenski ključ nas hoče prepričati, da bomo imeli v prihodnjem mesecu kar nekaj snega - lahko pa tudi dežja. Z dežjem in snegom nas namreč straši 4. januar, ko bo nastopil prvi lunin krajec. Nekoliko drugače naj bi bilo v času polne lune ali ščipa, ki bo nastopil 11. januarja. V dneh te lunine mene naj bi bilo vetrovno vreme s snegom. Prav takšna je napoved tudi za dneve od 18. dne naprej, ko se bo na nebu pokazal zadnji lunin krajec. Od 26. januarja naprej, ko se nam bo luna skrila in bo nastopil mlaj, bodo vremenska dogajanja odvisna od smeri vetrov, ki se bodo tedaj podili nad nami; deževalo bo ob severozahodnih vetrovih, snežilo pa ob vzhodniku.

Če bo tako, potem nas morda tokrat spet čaka prava bela zima, kakršne že nekaj časa ni bilo. Sicer pa - snega po nižinah si kar velika večina ljudi ne želi in pravi, naj sneg pada tam, kjer si ga želijo. To seveda velja za naša smučišča, ki so letos že v decembru dobila obilico snega. Ponekod v visokogorju je snežna odeja debela več kot pet metrov. To nas spominja na stare čase, ko debele snežne odeje po naših gorah niso bile redkost.

Kakšno vreme nas čaka v februarju? Če bo tako, kot nam napoveduje Herschlov vremenski ključ, potem ta mesec ne bo podoben februarju, ki je nekoč veljal za najbolj pobeljen mesec leta. Padavin skorajda ne bo, morda nekaj ob koncu meseca.
 

  28.12.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79825