Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremensko poročilo DAV za obdobje 24. - 26.11.2023

Svež sneg do nižin

Vremensko poročilo DAV za obdobje 24. - 26.11.2023

Z gorskim poročilom DAV povzema obete za vikend, ki so pomembni za gorske športe.

Foto/besedilo: Michael Pröttel/alpinjournal.de

Zaradi nihanja meje sneženja so severne Alpe v zadnjih tednih do nadmorske višine 1800 m videti jesensko pisane in bele. Od petka pričakujemo novo sneženje v dolinah, kjer se bo tokrat sneg verjetno obdržal dlje.

Planinsko poročilo –  za konec tedna: Turne razmere
Minulo soboto so bile gore Bavarskih Alp in številni nizki vrhovi zasneženi z do 30 cm svežega snega. A le dan kasneje je do 2500 m močno deževalo, tako da je bilo pod približno 2000 m po večini spet brez snega.
V sredo je znova zapadlo nekaj svežega snega, tako da je bila meja sneženja v četrtek zjutraj na okoli 1500 m. Na merilni postaji Osterfelderkopf (1800 m) se je na primer višina snega od torkovih 20 cm v sredo dvignila na skoraj 40 cm.
V visokogorju pa se je zima že dodobra ustalila, tako v severnih Alpah kot na glavnem grebenu. Na Zugspitze (2962 m/Wetterstein) je 120 cm snega, na Rettenbachfernerju (2970 m/Ötztalske Alpe) pa 170 cm snega.
Tudi južno od glavnega grebena so zelo priporočljive krplje. Na primer, v skupini Marmolade morate pričakovati trdno snežno odejo od 1400 m na severni strani in od okoli 2000 m na južni strani. Medtem ko v južnih Alpah v prihodnjih dneh ni pričakovati novega snega, bo v severnih Alpah še bolj zimsko.

Vreme za konec tedna: napoved za nižine
V gorah Eifel in Rothaar bo od petka do nedelje znova padal sneg. V petek in soboto bo zelo vetrovno. Najvišje temperature na Kahler Astenu (841 m) so 0°C.
Vreme ob koncu tedna je podobno v Harzu in Turingijskem gozdu. Na Brocknu in Großer Beerbergu (982 m) se bodo najvišje temperature do nedelje spustile do -2°C. Sneg bo padal tudi v gorovju Elbe Sandstone. V nedeljo bi lahko posijalo tudi sonce. Na Großer Zschirnstein (560 m) najvišja temperatura pade od 5°C v petek do -1°C v nedeljo.
V petek in soboto bo z močnim vetrom snežilo tudi v Bavarskem gozdu. Nedelja bo suha. Najvišje temperature na Großer Arber (1456 m) bodo šle od 1°C v petek do -4°C v nedeljo. Vremenski razvoj je primerljiv v Schwarzwaldu. Na Feldbergu (1493 m) se bodo najvišje temperature do nedelje spustile do -3°C.
Te napovedi je pomembno upoštevati za jesenske planinske ture, saj so tu spremenljive temperature, krajši dnevi, sneg v višjih legah.

Vreme za konec tedna: napoved za Alpe
Na severni strani Vzhodnih Alp bo v petek zjutraj rahlo sneži z mejo sneženja med 1000 in 1500 m, v južnih Alpah bo suho, nevihtni severozahodni veter dviguje oblačnost. Sneženje se bo od severa popoldne okrepilo in ponoči nadaljevalo. Sneži lahko do nizkih leg. V severozahodnem delu lahko pade 35 cm.
V soboto bo sneženje severno od glavnega grebena prehodno oslabelo in se popoldne okrepilo. V južnih Alpah bo dopoldne spremenljivo oblačno, popoldne se bodo snežne plohe razširile nad glavni greben. Nevihtno in mrzlo je z okoli -7°C na 2000 m.
V nedeljo bo v severnih Alpah in na glavnem grebenu še oblačno z zmernim sneženjem. V južnih Alpah bo suho, na zahodu pa sončno. Poleg tega na vzhodu še piha nevihten severozahodni veter, ki pa bo na zahodu počasi popuščal. Podoben kontrast sever-jug v gorskem vremenu lahko pričakujemo v Zahodnih Alpah.

Zaključek: vreme v gorah ta konec tedna
Od petka zvečer je treba biti pripravljen na res zimske razmere v večini nižin in tudi v Alpah. Ker je na nevihtno soboto pričakovati močno ohlajanje, je za gorsko turo bolje počakati na nekoliko mirnejšo nedeljo.
Ker snežne podlage še ni dovolj, je bolje, da se na turno smučanje še ne odpravite, ampak za pomožno sredstvo izberete krplje. Ne gre pa zanemariti nevarnosti snežnih plazov. Zaradi močnega vetra bodo v petek in soboto nastajali veliki snežni nanosi. Poročila o plazovih so trenutno na voljo samo v Švici. Zato potrebujete veliko izkušenj, da lahko na kraju samem ocenite nevarnost snežnih plazov nad gozdno mejo.

Značke:
GL4

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79825