Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 18.09.11

Nedeljski dnevnik: Podaljšano poletje

Letošnje poletje je postreglo s kar nekaj vremenskimi rekordi. Vsi, ne samo meteorologi, se bomo spominjali vročinskih valov in z njimi vred visokih temperatur. V Ljubljani so do prvih septembrskih dni našteli 23 vročih dni, medtem ko jih je bilo lani petnajst. Posebnost so tudi štirje septembrski vroči dnevi s temperaturami trideset in več stopinj Celzija. V septembru navadno tako vroče ni več. Poletje se je torej tokrat podaljšalo v sredino septembra. Do uradnega konca poletja in začetka jeseni nas loči le še nekaj dni. Pred kratkim smo našli kanal, po katerem prihajajo do nas dolgoročne vremenske napovedi. Podrobnosti za zdaj pustimo ob strani, razkrili pa jih bomo takrat, ko bomo sami ugotovili, kakšno veljavo imajo.

Začnimo z Ljubljano od vključno petka, 16. septembra, naprej. V petek se nam obeta delno sončno vreme, s temperaturo do 24 stopinj Celzija. Podobno vreme nas čaka tudi v soboto, vendar bo temperatura nekoliko višja kot vpetek. Pihal bo veteriz vzhodne smeri. V nedeljo bo deževalo in nekoliko hladneje bo. V ponedeljek se bo razjasnilo, medtem ko bo v torek lepo, sončno vreme. Tudi v sredo, 21. dan, lahko upamo, da bo vreme lepo. Po enakem vrstnem redu zapišimo še vreme za Novo mesto. V petek bo delno sončno, s temperaturo 26 stopinj. V soboto bo oblačno, verjetno kar ves dan. Ob 27 stopinjah bo razmeroma toplo, nedelja pa bo kisla in deževna. Ob jugovzhodnem vetru se bo v ponedeljek razjasnilo, medtem ko naj bi bilo ves torek prijetno sončno vreme. Prav takšna napoved velja tudi za sredo, 21. septembra. Temperature naj bi se povzpele na 25 stopinj Celzija. Dnevi s takšno temperaturo se imenujejo topli dnevi.

(O drugih krajih prihodnjič.)
Ozrimo se v naravo in skušajmo ugotoviti, kaj počnejo ptiči. Pregovor pravi: »Če se zgodaj selijo ptiči, bo huda zima o božiči.«

 

Nedeljski dnevnik 18.09.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.