Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

6000 za vikend

Tom Krašovec: ... Naj vas naslov ne zavede, brati je treba (spodnji) drobni tisk.

6000 za vikend

Plani za vikend so se spreminjali vsak dan tedna iz dobrega na bolje. V petek zjutraj sva napakirala Lukov kombi, cilj tri dni nekje v Visokih Turah, odvisno od lokalnih snežnih razmer.
Hitro je postalo jasno, da so edina opcija severne ali zahodne visine, ker na južnih skoraj ni bilo več snega.
In pa čim višje, tudi to je bila želja.

Prvega dni je ostalo samo polovica, zato sma izbrala hitrejšo in udobno varianto iz Malnitza z gondolo na 2600, turno na sedlo Malega Ankogla, dodamo samo 600 višincev. Tura je posebna in ponudi 2000 višincev spusta po široki in strmi severni dolini proti Bad Gasteinu ter z vlakom nazaj v Malnitz. Vsaj 200 višincev je bilo izjemno dobrega spusta, pet centimetrov suhega snega na enakomerni kompaktni podlagi.

Image
Naslednji dan sva se prestavila par dolin zahodno in štartala iz Heiligenbluta proti Sonnblicku. Vrh in koča se vidita iz doline, kar je vsaj delno demotivirajoče. Zadnjih 300 višincev je preko ledenika, ampak je zaradi naklona brez nevarnosti. 1600 višincev sva oddelala po časovnici (5 ur) iz vodnička.
Turo se da udobneje zapakirat in prespat, na vrhu je namreč udobna koča in observatorij. Zaradi lepega vremena, razgledov in slabših smučarskih razmer popoldan, sva tam tudi prespala. V koči ponudijo pšenično pivo, domačo pojedino, sobe ali skupna ležišča, sobo za sušenje opreme … in v prijetnem vzdušju vse za zelo normalno ceno.

Naslednji dan po zajtrku in kavi sva se počasi spustila v dolino. Zgornji del po prostranem ledeniku je bil spet izjemno dober sneg, vmes sma poskusila strm graben s čisto preveč ledenim snegom, ker to ni bilo všeč nogam, sva raje prečila nazaj proti od sonca zmehčanim flankam.

Temperature so bile visoke, plus tudi na 3000 metrov, sončna krema, šilt kapa in zadostna hidracija postanejo ključni. Obe turi sta izjemno razgledni, pogled se v vseh smereh ustavlja na visokih vrhovih, najbolj pa na markantnem Großglocknerju.

Pa nazaj k naslovu … Oba vrhova sta nad 3000 metrov. V zameno za seštevek vzpona 2200 višincev dobiš 3600 višincev spusta. Od tega vsaj 500 višincev hudo dobrega spusta. Za to se splača matrat.

Luka, Tom

Šaleški AO, 25.03.2023
6000 ZA VIKEND

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.