Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice - 05.05.03

Delo, Šport - Tomaž Jakofčič: Obvestila - Na Manasluju gre odlično - No Siesta prosto

Obvestila
Plezalna odprava Kenija 2002 se bo z multivizijsko diaprojekcijo in krajšim filmom predstavila v torek, 6. t. m., ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

ŠOU šport Ljubljane organizira v sredo, 7. t. m., ob 13.30 na Škisovi tržnici v Ljubljani študentsko prvenstvo v balvanskem plezanju. Tekmovale bodo ekipe treh, med katerimi mora biti en začetnik in en predstavnik nasprotnega spola. Prijave sprejemajo na vseh informacijskih točkah ŠOU športa po elektronski pošti info@ sousport.si in na dan tekmovanja na kraju samem.

Komisija za športno plezanje pri PZS bo letos organizirala seminar za opremljevalce športno-plezalnih smeri. Tečaj bo potekal v soboto, 10. t. m., z začetkom ob 9. uri v plezališču Kamnitnik v Škofji Loki in bo obsegal krajši teoretični in daljši praktični del Tečaj je brezplačen in je pogoj za pridobitev materiala na razpisu za dodelitev opreme.

Na Manasluju gre odlično
Slovenska odprava na Manaslu (8156 m) dobro napreduje in vrh je vse bližji. Sredi aprila so naši alpinisti zaradi velikih količin snega postavili bazni tabor na višini 4700 m, kar je nekoliko nižje od običajnega mesta za bazo. Vreme jim je v začetku precej nagajalo, vsak dan je namreč v bazi zapadlo 15 cm novega snega. Vseeno so že čez nekaj dni na višini 5600 metrov postavili tabor 1. Po močnejšem poslabšanju vremena so kmalu zopet začeli z delom in 24. aprila sta Milan Romih in Aco Pepevnik z dvema šerpama postavila tabor 2 na višini 6300 metrov in se naslednji dan v globokem snegu povzpela še do sedla na višini 6800 metrov. Tudi vsi drugi so zdravi in uspešno delajo na gori.

No Siesta prosto
V zadnji zimi se je ob dobrih vzponih v največjih evropskih stenah med najboljšimi alpinisti kar veliko govorilo o znani smeri No Siesta (VI, 6, 6b, A2, 1200 m) v Grandes Jorasses, ki sta jo prva preplezala leta 1986 Čeha Porvazik in Glejdura. A ostalo je pri govorjenju o slabih razmerah in nekaj poizkusih. Ob koncu zime sta se smeri lotila še Nemec Robert Jasper in Švicar Markus Stofer. Smer sta v treh dneh preplezala prosto na pogled in ji pritaknila oceno VI+, M8, E5. Jasper spada trenutno med najboljše plezalce dobro opremljenih kombiniranih smeri na svetu. Je avtor znanih kombiniranih smeri, kot so na primer Flying Cirkus, Vertikal Limits, Batman itd. Oba plezalca sta s tem vzponom in postavljeno oceno M uresničila »grožnje« plezalcev kombiniranih smeri o njihovih vzponih v gorah. Ob tem je potrebno omeniti, da Jasper še vedno veliko časa prebije ob klasičnem alpinizmu in velikih gorskih stenah, kar ni pogosta praksa pri najboljših »dry toolerjih«. In še dejstvo v bran klasičnega ekstremnega alpinizma: Tomo Česen je opravil prvo ponovitev No Sieste »davnega« 14. septembra 1987 v 14 urah.

T. J. 

  05.05.2003

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.