Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 07.02.06

Vse po starem, iščejo se ... športni plezalci

Alpinistične novice


Zima se razvija in preveša v drugo polovico, ko nehote vsi razmišljamo koliko slapov in grap bomo še utegnili spraviti pod streho. Dan se je že podaljšal in v sončnih legah Slovenije je nedvomno dovolj toplote, da športni plezalci pretegnejo svoje ude. Res se novice zaradi zgodovinskih vzrokov imenujejo alpinistične, a to ne pomeni, da o športnem plezanju ne pišemo. In ker so najboljši alpinisti zelo skrivnosti, vsak teden opisujemo ene in iste vzpone. “Frikoti” in seveda tudi drugi, kar pogumno sporočite vzpone na alp.ple@planid.org.

Mojster in Peričnik! Svečkica pri svečkici, a vendar ... (foto: Urban Golob)

(Z)mešano plezanje

O Peričniku sem že zadnjič pisal, a sem dan kasneje dobil pismo z bogatim foto gradivom mojstra Urbana Goloba (AO Ljubljana-Matica), ki je fotografiral drugega mojstra Aljaža Anderleta (AO Tržič) med plezanjem. Peričnik (WI5+, 60 m) so oblegali Urban Golob, Peter Jeromel, Janez Stegnar in Aljaž. Z Andrejo Jagodic, Klemnom Belharjem so plezali Damoklejev meč (WI4+, 250 m). Smeri je v vodstu plezal Mojster. Aljaž je v, letos izjemno popularnem, Valle di Landro v drugem poizkusu preplezal La vita e bella M11. V dolini Dunje pa sta z Klemnom Premrlom preplezala novo smer-slap Jaz pa tebi mamo (WI 5+), nekaj tednov kasneje pa z Andrejo Jagodic smer The way you move. Karakteristika smeri: “vstop - malo po skalci malo po ledu”. Podrobnosti še sledijo.

Štajerci se sicer ne dajo in plezajo kot nori, samo signal se na Trojanah odbije nazaj, zato na tej strani pojma nimamo. Podvige Tanje Grmovšek v Ourayu poznamo, njen sopotnik Andrej pa je pred in po obisku ZDA (beri Tanje) plezal v Dolomitih. Tokrat kombinirane smeri. Val di Landro ga je obogatila za smer Fly in the wind (M10-brez ostrog). Z Markom Lukičem sta ponovila že omenjeno smer La vita e bella M11. Dejan Miškovič na flesh zmore že do M10, Rok Šisernik pa je na enak način uspel v M8. Anže Marenče je svojemu spisku kombiniranih smeri dodal Fly in the wind. Na srečanju alpinistov v italijanski Valle Varaite so Anže Marenče (AO Kranj), Erik Švab in Klemen Premrl (AO Tržič) v dolino Valle Brembano preplezali impozantno svečo Damocle WI6/6+. Značilnost smeri je velika verjetnost podrtja.

Na kratko o grapah in slapovih

Priromalo je nekaj pisem, ki sporočajo, da sta Marko Bokan in Igor Vidrih (oba Soški AO) povezala Meniskusov žleb v Robičju (III/40-45°, 300 m) in Uroševo grapo. Dejan Koren in Jure Juhasz (AO Novo mesto) sta kondicijo nabirala v Brani v Bobnarju (V-IV/V, IV, 40-60°, 920 m, sestop po Bosovi). Matičarji bi očitno radi plezajo Črni graben v Storžiču.

Matej Zorko, Rok Umek in Simon Poznič (Posavski AO) so v sredo 1.02. preplezali novo varianto Zimske smeri v Prednji glavi Prisojnika. Kjer smer zavije levo so nadaljevali navzgor po grabnu do visečih sveč. Nadaljevali so po desni strani, kjer se je na skalo nalepilo nekaj ledu. Kombinirano plezanje po krušljivi skali in nekaj trave brez možnosti namestitve varovanja jih je pripeljalo do naslednjega sistema sveč. Zaključili so po dobrem ledu do vrha - do dreves. Ocena variante (6-, 95°, M5/80-90°, -IV, 100 m).

Dejan Koren je z Alešom (oba AO Vipava) preplezal Levega in Desnega Leštanovca (WI 6, 150 m) v Koritnici. Preplezala sta ga v dveh raztežajih. Slap ni v stanju v kakršnem je bil l. 96, ko sta ga zmogla Marko Čar in Igor Makuc. Potrebno je kombinirano plezanje po tankem ledu, v drugem raztežaju pa nekaj več vertikale. Ledinski slapovi so že dobro udelani in kljub tršemu ledu večjih težav ni. Lucifer še vedno ne sameva, Stiriofobija je krasna.

Alpinistični spusti

Kočno so obiskali Meta Meglič, Aljoša Mikluš, Klemen Malovrh (AO-Kranj) in opravili lep spust po Povnovi dolini (IV, S5, 1200 m). Obilo snega jim je postreglo s super smučarijo, čeprav je bil sneg zgoraj zelo trd. Za popestritev je poskrbel manjši skok (1 m), ki so ga vsi uspešno preskočili. Tudi popularna “Kramarca” v kombinaciji s Črnim grabnom je doživela alpinistični smuk. Grega Piskar, Klemen Malovrh (AO Kranj), Klemen Sladič (AO Radovljica) so se sicer trikrat “preobuli”, a vseeno suvereno zmogli ta lep spust (V, S6, 600 m).

Desni Leštanovec je letos zelo siromašen

Čisto prava stvar

Kaj hočem, sem stare šole fant in me bolj od previsov, testosteronskih mišic in lepih gore-texov navdušijo garanje v mrzli stenah z neuglednimi ocenami V-VI. Dejan Miškovič (AO Ljubljana-Matica), Rok Zalokar (AO Radovljica) in Jure Niedorfer (AO Kozjak) so se podali v Yasso (V+, A2, 350 m) in jo kljub mrzlemu koncu tedna zmogli v 11. urah. Nad Šitom glava je res popularna to zimo.

Miha Habjan in Janez Peterlin (Akademski AO) sta preplezala smer Šimenc-Škarja v Dolgem hrbtu. Za 500 višinskih metrov, (VI, A1) v skali sta potrebovala 12 ur, 3 ure za dostop in 6 ur za sestop. Prvi del smeri sta plezala v plezalkah, zgornji del z derezami.Težki nahrbtniki, mraz, sipek sneg, praskanje s cepini, skratka vse kar lepega premore zimski alpinizem je zagotovilo, da se bosta vzpona še spominjala. Bila sta tako utrujena, da sta jo raje mahnila v Kamniško Bistrico kot nazaj na Jezersko.

Izkazala sta se tudi mlada alpinista Jure Hladnik (AO Radovljica) in Aleš Česen (AO Kranj), ki sta se v petek 3.02. spravila v smer JLA (VI, VII-, 300 m) v Šitah. Pravita, da sta naletela na dobre razmere. Nekoliko ju je zmotil samo prhek sneg v prvem raztežaju. Vseeno sta smer preplezala prosto v sedmih urah in pol. Pod steno sta se spustila po vrvi.

Še novica

Ta konec tedna so v Ag. Sans Nomu plezali Tina Di Batista, Samo Krmelj in Uroš Samec (AO Ljubljana-Matica). V smeri Violent Illusion jih je ustavila gladka sprana plošča. Sporočajo, da so razmere v težkih stenah slabe, saj je vse črno in kopno. Opazili so nekaj poskusov v skali, tudi kakšna lažja klasika je solidna (Gr. Charmoz).

Čestitke vsem in srečno!

P.s.: Danes zjutraj (07.02.) smo prejeli še vest iz sosednje Hrvaške in jo naknadno objavljamo.
04.02. sta Domagoj Bojko (Velebit Zagreb) in Neven Brajković (Glas Istre ) preplezala Kaminsko smer (IV+, II-IV, 300 m) v Mali Mojstrovki.
AN seveda berejo tudi Hrvati, plezajo in pošiljajo novice; da nas ne bodo, po zgledu smučarije, prehiteli kje po levi!

Novice pripravil
Peter Mežnar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.