Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 07.03.06

Tokrat knajpanje z vroče hladnimi novicami

Pravijo, da je v Patagoniji vreme slabo. Kaj nam pa pove pogled skozi okno? Namesto, da bi vohali prvi teloh in piskali na trobentice, kidamo sneg. Komaj kakšna alpinistična novica je bila proizvedena v zadnjem času. Vseeno pa dovolj za tokratno knajpanje z vroče hladnimi novicami. 

Ledne pošasti

Družbica plezalcev AO Matica se je prejšnji vikend odpravila v področje Bad Gastain. Oko vajeno domačih lednih pljunkov se ob pogledu na slike konkretnih lednih šusov nekoliko bolj na široko odpre. Niso pa tako blizu; približno 250 km vožnje, 20 minut dremanja na avtovlaku, ki iz žepa potegne 27 evrov ter dobra ura hoje do vznožja.

Neda Podergajs in Luka Grebenc sta se lotila slapu Mordor (WI5, 250 m) bolj našpičena Gregor Malenšek in Dejan Miškovič – Miško pa sta ju nadzorovala iz slapu Supervisor (WI6, 250 m).

Hampi

Indija je bila do pred nekaj let, kar se plezanja tiče, v glavnem alpinistična destinacija. Pred nekaj leti pa se je pojavil glas o neverjetnem balvanskem področju Hampi v Indiji. Chris Sharma je odšel tja, posnel odličen film in v hipu so se balvanski plezalci iz vsega sveta vsuli v, kot sem omenil, za plezalce brez vrvi, precej eksotično deželo. V decembru in januarju jih je bilo tam okoli sto. Med slovenskimi balvanskimi plezalci ima najdaljši staž v Hampiju Gregor Šeliga - Šeli (City Wall, Climbersonly.net, Dyno, Red Bull). Tudi letošnjo zimo je skupaj s Špelo Šmid preživel tam tri mesece. Ponovil je nekaj znanih preoblemov, preplezal pa tudi cel kup novih.

Med preplezanimi se je lotil in jih tudi preplezal, večino problemov katere je plezal Sharma v filmu. Najbolj željeni balvan področja, nekakšen Midnight Lightning Hampija, je problem Middle Way (8a), ki je po objavi na naslovnici DVD – ja dobil ime The Cover. Mnogi so mu dvorili, uspeli so pa samo dva Španca in Šeli. V balvanu Baba Cafe je Šeli kot prvi in edini ponovil srednjo linijo ( 8a+ ) ki jo prav tako pleza Sharma v filmu Pilgrimage.

Poleg tega je Šeli v Hampiju preplezal tudi mnogo novih linij. »Plezanje novih problemov je eden od čarov Hampija. Balvanov je neskončno število, potrebno se je le sprehoditi okoli in najti dobro linijo«, pravi Šeli. Najbolj pomembni med novimi problemi so: Surfers Traverse (7c), ki je po Šelijevem vzponu že postal močno oblegan in bo brez dvoma postal klasični problem Hampija, Crystall Ball (7b+), ki premore samo en zelo težak, dinamičen gib, Minging Arete (7a+), Pure Love (7b), Malapa (7a+) in najtežji Mooncatcher (8a+). Pod slednjim je Šeli celo prespal in ga zmogel zjutraj, ko so bile temperature še dovolj nizke.


Badami (8a)

Šeli in Špela sta plezala tudi na štrik in sicer v Badamiju, severno od Hampija. Tam je Šeli preplezal japonski projekt, smer dolgo 25 metrov in jo poimenoval Made in Japan. Težave naj bi bile nekje med 7c+ in 8a. Seveda ni šlo tudi brez balvanov. Ponovil je problem Klema Loskota (8a) kateremu pa ne ve imena. Sicer se Badami zelo hitro razvija v odlično plezališče, sedaj je tam že preko 200 športnih smeri v odličnem peščenjaku.

O svojih sedanjih in preteklih balvanskih dogodivščinah bo Gregor Šeliga pripravil, verjetno še ta mesec, potopisno predavanje. Prikazan bo tudi film o balvanskem plezanju ter solo crashpad vzponu v Glisti.

Sonce v očeh

Gregor Miklič alias Mladi Miklič, alpinistični up Akademskega alpinističnega odseka se je v zadnjem času, poleg nekaj zimskih smeri v hribih, v glavnem zadrževal na Primorskem. Brusil je formo in pred nekaj dnevi uspel v Hladilniku Mišje peči preplezati svojo najtežjo smer, Sonce v očeh (8a+).

Sicer sem našel na spletu še novičko o novosti v Mišji peči. Mitja Petrnelj je opremil in preplezal direktno varianto (7a+ ali 7b) znanega Kindergartna.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.