Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 08.08.06

Prvenstvena smer v Hudičevem stebru. Informacije o preurejenem plezališču v Trenti

Alpinistične novice


Prvenstvena v Hudičevem stebru


Pavle Kozjek je letos vrhunsko razpoložen. Minulo nedeljo je z Miho Lamprehtom, ki je kot pravi sam imel bolj vlogo fotografa in uživača, preplezal novo smer v Hudičevem stebru. Da ne bom sam napletel neke tretje zgodbe, objavljam kar originalno Pavletovo sporočilo.

“V nedeljo 6.8.2006. sva se z Mihom Lamprehtom kljub betežnemu oblačnemu jutru z občasnim rosenjem odpravila pod Hudičev steber. Zadnjič sem iz Angelske gledal na desno in se mi je zdelo, da bi šlo. Vstopila sva v Angelsko in po 2. raztežaju zavila desno v monolitno belo plato med strehami. Odlična plezarija, eden boljših cugov kar sem jih plezal pri nas, oceno VII- si zasluži bolj zaradi delikatnosti in psihe kot zaradi same težave detajlov, večinoma plezaš po minimalcih nekaj decimetrov nad robom velike strehe. Varovanje ni razkošno, a tudi ne kritično . Nato sva v lepi in manj zahtevni plezariji nadaljevala po zajedi, desno na raz in naprej "skozi" previsno zaporo nad njim. Sledi kakih 150 metrov lahkega terena, ki na koncu pripelje v previsne poči desno od Angelske smeri. Ključni predzadnji raztežaj (VIII-) po desni od obeh dobro vidnih poči je zelo atletska plezarija čez zaporedje previsov, z varovanjem s frendi in zatiči. Zadeva je bila zelo na meji mojih trenutnih sposobnosti in ker grifov ni bilo ravni na izbiro, mi je eden ostal v roki, polet pa je bil na srečo zelo kratek in brez posledic. Izstopni kamin naju je nato pripeljan na vrh Hudičevega stebra. Novo smer Satanas (VIII-/VI,V, 550 m, od tega 150 m I-II ) sva preplezala v sedmih urah in pol.”.

Istega dne sta se Miha Habjan (Mammut, AAO) in Peter Poljanec (Soški AO) podila nad Krnico. Preplezala sta Desno zajedo (V+, 500 m) v Rakovi špici in bila zelo zadovoljna s kvaliteto skale, ambientom in dovolj dolgim sestopom, da sta vse skupaj odkljukala kot trening pred skorajšnjo odpravo.

Igor Vidrih in Zlatko Weitzer sta odšla plezat ponovno v njuno Sappado. Preplezala sta smer De Infanti-Pachner (V/IV+, 250 m) v steni Crete Cacciatori. Dejala sta, da je bila skala v steni odlična, sestop ob spustih ob vrvi pa neprijetno krušljiv.

Novo v plezališču Trenta


Betka Galičič se je tokrat lotila obnove in razširitve plezališča v Trenti. V omenjenem plezališču je sedaj vse urejeno tako kot je treba z izjemo smri št.8 v sektorju B. Naredila je tudi nekaj novih smeri. V sektorju A so to smeri številka 1, 2, 7, 8 in 10 ter vse v zahodni steni razen smeri Kamin. V sektorju B je nova smer samo Sašo optimist preplezala pa je tudi nekaj povezav med smeri, ki so lepe. Skupaj torej dvanajst novih smeri, poleg tega pa je prevrtala še smeri 3, 4, 5, 6 in 7 v sektorju B ter Kamin v sektorju A. Ostalo so prevrtali na svedre z vijaki verjetno AO Bovec. Betka svetuje tistim, ki se ne bodo znašli iz priloženih skic, da si pomagajo z risbami v vodniku Plezališča Slovenije.

Dejala je tudi, da so nkater ocene že malo popravljene, da pa bodo do prihodnje izdaje vodnika Plezališča Slovenije poizkušali popraviti čim več ocen tudi v ostalih lokalnih plezališčih, ki so običajno precej navite.

Srečno !

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.