Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 12.12.06

Dilema iz Planjave, dobre novice iz Ospa

Alpinistične novice


Planjava


Monika se vrača v strme stene bi lahko rekli ob tej novici. Kar dolgo ni bilo glasu od Monike Kambič. Tokrat se je oglasila z novico o vzponu v JV steni Planjave skupaj z Ambrožem Bajdetom (oba AO Kamnik) in podala pomislek kateri se je utrnil verjetno vsem ponavljalcem Spominske smeri Štefana Kukovca (Pollak, Jerman, Vetorazzi, Žerjav, 1972) v tej lepi sončni steni. Prosta ponovitev smeri je ocenjena s VI ali VI+, opravila sta jo Bogdan Biščak in Matevž Lenarčič spomladi leta 1983. Če pri plezanju pozorno sledite skici boste tik pod vrhom smeri postali zbegani. Dobro boste vedeli, da lahko zategnete VI+ kadarkoli tudi v miže, zato bo toliko manj jasno kaj za en šment je ta previsna plošča tik pred vami. Večina se bo zato lotila pogosto mokrega kamina na desni strani, nekateri pa boste prečili po rampah v desno. Finta je, da sta tudi prva prosta ponavljalca storila prav to in se ognila ključnemu mestu, ki verjetno še ni bilo prosto preplezano. Monika je pred kratkim srečala enega od prvopristopnikov in ga pobarala kako in kaj se je dogajalo ob prvem vzponu. Izvedela je, da so le ti uporabili nekdaj kar pogosto rabljeno tehnično pomagalo – štuporamo. Sicer pa je smer lepa z zanimivimi prehodi. Stena je bila ob njunem plezanju suha. Zdaj je že drugače.

Sanjski par


Urh Čehovin se je po dolgem času ponovno navezal na vrv. V Mišji peči se je lotil, logično saj je močan balvanski plezalec, kratke in težke smeri - Sanjski par oz. njegovega prvega dela, ki ga je prvi preplezal Tadej Slabe. Smer nosi oceno 8c in Urh jo je uspel preplezati v petek 8. decembra. V isti sapi kot zmagoslavni vzklik je iz njegovih ust prišla tudi opomba, da so mu balvani vseeno še vedno ljubši.

Sicer je sedanji Sanjski par, ki je podaljšan nekdanji Sanjski par (razumljivo?) prvi preplezal Uroš Perko leta 2003. Ocenil ga je z oceno 9a. Danes po le treh ponovitvah ( Mrazek, Fishuber in Verhoeven) se je ocena ustalila pri še vedno zavidljivi 8c+/9a.

Športno plezanje


Letošnja jesen je bila za športno plezanje res ugodna saj je bil sleherni primorski kapnik suh kot poper. Ena od smeri, ki je pogosto mokra je Fantastic Voyage (8a/a+) v Ospu. Kapniki v prvem delu smeri se zlepa ne posušijo in motijo snubce. Tadej Debevec (AO Rašica) je izkoristil sušo in opravil s svojo drugo smerjo teh težav.

Malo sem pobrskal po spletu in našel vest o plezalni aktivnosti Mitje Peternelja (AO Kranj). V lepih dnevih je pogosto zahajal v staro Bohinjsko Belo in tam ponovil še dve izmed ploščatih smeri: Profesor Baltazar (7c) in Via Facti (7c+). Njegov raziskovalni duh ga je povedel tudi v plezališče Pisano čelo nad Baško grapo. Pol ure dostopa v strmi breg in nekaj pozabljenih in zaraščenih smeri so pripomogle, da Mitja ni našel lepih besed o pozabljenem plezališču. Kljub temu je preplezal vse obstoječe smeri in dodal dve novi. Zatem se je odšel razvedrit v Dolžanovo sotesko in tam preplezal Firejko (7c+), ki sicer tudi ne sodi med lepotice. Vsaj glede na lepe sosede ne. Ampak včasih je treba tudi kako grdo, da se potem bolj ceni lepe!

Srečno!

Tomaž Jakofčič

2 komentarjev na članku "Alpinistične novice 12.12.06"

Gregor Kresal,

Meni se je plata v Kukovčevi, leta 1987 zdela blazno težka, pa še vedno ne tako, da je ne bi zmogel prosto, le oceniti je nisem znal (in upal po svoje). Če so ta stari rekli, da je VI+ potem je to pomenilo toliko. Sem pa ves čas vedel, da nekaj ne štima...


Monika Kambič,

Jaz sem drugače iz AO Mengeš, da ne bi bilo pomot

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.