Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 21.11.06

Nekaj iz gora, nekaj iz sredogorja in nekaj iz plezališč

Alpinistične novice


V Skuti


Gore bolj ali manj samevajo in le tu in tam se kak alpinist še loti kake težje smeri. Miha Habjan (Mammut) in Karel Završnik (oba AAO) sta 15. novembra plezala v južni steni Skute. Jutro je bilo hladno, pod steno celo pobeljeno a ko so se oblaki razgrnili in je posijalo sonce, je postalo prijetno toplo in plezanje čista uživancija. Preplezala sta smer Pod stolpom (VI-/IV-V, 350 m). Isti dan je ena naveza plezala tudi Zajedo.

Rdeče nogavičke


V času, ko nam vreme ne dopušča obiska višje ležečih sten in lahko na cuge plezamo le v Ospu, Kuželjski steni in morda še kje malo na silo, bo dobrodošla naslednja informacija. Tina Di Batista in Ivan Pepelnjak sta odšla plezat v stene nad Ajdovščino. Približno v jugozahodni steni Kovka sta preplezala smer Rdeče nogavičke (VI+/III-IV, 250 m). V smeri, ki od daleč izgleda precej neugledno, se da najti skoraj vse od trentarskega plazenja po travah do solidno zahtevnega plezanja v dobri skali. Večina stojišč je opremljenih z drevesi. Opise smer zbirajo člani AS Ajdovščina in jih lahko najdete na njihovih straneh. Ivan Pepelnjak je vzpon dodal njegovi zbirki na Plezanje.net in le ta nudi sedaj verjetno najpopolnejši opis smeri Rdeče nogavičke.

Športno plezanje


Izmed novic iz sveta športnega plezanja sem na spletu našel nekaj zanimivih vesti. Kranjski super friko Luka Zazvonil je v stenah nad Ospom uspel ponoviti smer Osapski pajek (8c). Smer se nahaja v levem delu stene znani po starejši Slabetovi smeri Karies (8b). Luka je pohvalil odlične jesenske pogoje za plezanje težkih smeri.

Na drugem koncu Slovenije, na Gorenjskem je plezal Mitja Peternelj. Tokrat ni ustvarjal novih smeri ali popravljal starih temveč je samo plezal. Obiskal je eno od starejših slovenskih plezališč v stenah nad Bohinjsko Belo imenovano Stara Bela. Plezališče predstavlja visoko šolo plezanja v ploščah. Marsikateremu sodobnemu plezalcu bo obisk tega plezališča pošteno obrusil zobe ob prestopicavanju in stiskanju malih oprimkov. Mitja se je lotil in hitro uspel v smeri Literarni nokturno (8a) in ji namenil celo vrsto komplimentov.

Stena je bila eno od glavnih igrišč legendarnega Sreča Rehbergerja katerega masterpiece, Boj za užitek še vedno čaka na junaka, ki bo prvi ponovil skorej petnajst let staro smer. Naj omenim, da v kolikor ne želite izgubljati živcev ob nerganju dokaj neprijaznih prebivalcev okolice plezališča, raje pustite avto pri trgovini v Beli.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

4 komentarjev na članku "Alpinistične novice 21.11.06"

Dominik Skumavec,

Na stari Beli plezalcem teži predvsem eden izmed okoliških prebivalcev. Ni prav da, na njegov račun pridejo na slab glas kar vsi prebivalci iz okolice plezališča. No, ta "eden" je pa res hud pacient....

Lep pozdrav!


Betka Galičič,

Vsem, ki situacije na stari Beli mogoče ne poznate in vsem ostalim plezalcem v želji, da bi bilo takih problemov v prihodnje čim manj:

Vsi ostali prebivalci vasi so povsem OK, zatežena (kot je dejal že Benjamin) sta samo gospod in gospa iz najbližje hiše (pod smrekami za klopcami) in poleg tega še pošteno čudna (sicer še bolj primerne besede rajši ne bom uporabila), saj na plezalce vpijeta tudi, če se obnašajo povsem normalno. Poskušali smo se lepo pogovoriti (skupaj s predsednikom KS), pa nismo prišli nikamor in tu se po moje ne da narediti ničesar več.

Lahko pa k znosnejšemu "sobivanju" prispevamo sami plezalci, ki se vendarle moramo zavedati in razumeti, da oni tam živijo, da si žele miru in da smo mi samo občasni gostje. Zato:

1. parkirajmo samo pri trgovini, kot je označeno v vodničku in kjer so javna parkirišča (če na parkirišču ob tisti hiši ali celo pod steno vidite vozila - to je vojska, ki ima poseben dogovor, ki za nas ne velja)

2. do stene dostopajmo z desne strani (steza ob potočku)

3. gibanje pod steno omejimo na nujno potrebno, pazimo tudi na otroke, da ne zaidejo v "nedovoljeno" območje

4. pse pustimo doma

5. pogovor na tleh omejimo na sobno jakost, s soplezalcem v steni pa na nujno potrebno

6. s sabo odnesimo vse smeti, kljub temu, da so pod steno smetnjaki (in bi jih tisti, ki jih je postavil, najbrž moral prazniti, sicer bi bilo bolje, da jih ne bi bilo)

7. ko zaključimo s plezanjem, odidimo (prostor za glasne debate in razprave, zabave in piknike si lahko najdemo tudi drugje)

8. v primeru "teženja sosedov" je najbolje, da ju samo vljudno pozdravimo, potem pa povsem ignoriramo (preverjeno)

Naj mi ne zameri tista velika večina, ki se jim zdi zgoraj napisano bolj ali manj samoumevno, žal pa vedno obstajajo posamezniki, ki kar naprej povzročajo probleme misleč, da je njihov ves svet.

Malce strpnosti, mirne živce in prijetno plezanje na prenovljeni stari Beli !


Benjamin Ravnik,

Jesenice:25.11.2006

Res sta "zatežena". Vendar je velika nemarnost s strani športnih plezalcev, ali ne vem kakšnih plezalcev ta, da puščajo kupe smeti tam okrog smetnjakov. Verjetno tam ni nobeden zadolžen za to, da odvaža smeti. Naj bi še veljalo pravilo, da kar prineseš, tudi odneseš. Nekateri plezalci v plezalnem vrtcu na stari Bohinjski onesnažujejo okolico s pretiranim hrupom (decibeli), kar je zelo moteče.


Boštjan Holer,

Sigurno da ni prav. Tudi ni prav, da zaradi enega loja, ki pusti avto kjer se mu zdi, nastajajo "pacienti". Na enem od manj znanih plezališč sem gledal, kako so v dežju štantali iz avta. Zafrkancija gor ali dol, za nekoga je to dost da mu dvigne dekelc.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.