Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 28.03.06

V Črnem kalu so nove smeri in krokar

Alpinistične novice


V Sloveniji vlada ta hip prav prijetna plezalna zmeda. Ne samo v primorskih plezališčih kjer bo kmalu prevroče, tudi v prisojnih plezališčih Gorenjske npr. Bitnjah, plezalci že razkazujejo svoje belopolte mišice ter si pred vročim soncem pokrivajo glavo. Ne daleč stran, le čez Pokljuko (in še nekaj dolin) pa najbolj navdušni častilci ledu še nemoteno plezajo po ledenih slapovih. Celoten amfiteater pod Prisojnikom je bil minuli vikend še na debelo oblečen v led, prav pred kratkim je bil nekajkrat preplezan celo Lucifer.. Verjetno rekordno koledarsko pozen vzpon čezenj. Prav nič zmedeni pa niso v tem času turni smučarji. Že komaj dobro prispele ptice selivke pojejo o velikih količinah dobro predelanega snega gorah. Večina smučarjev je poročala o dobrih, če že ne odličnih smuških razmerah. Plezalnih novic iz višjih sten (še) ni zato le dve iz južnih krajev.

V Španiji


V soboto, 11.3. sta Klemen Novak (AO Jesenice, GAM Alicante) in Mario Aldeguer (GAM Alicante) preplezala kombinacijo smeri Epolón Central in The Edward"s finish (V+/ IV+, III-IV, 600 m), v 1407 metrov visoki gori z imenom Puig Campana. Na dostopu so ju na začetku smeri prehiteli štirje Španci, zato sta na začetku ubrala levo varianto po skrotju in tako elegantno prišla do začetka izrazitega stebra. Le-tega odlikuje velika zračnost, dobra kvaliteta skale, sem in tja kak klin in zmerna težavnost. Ko se le ta konca je moznost sestopa po skrotju proti desni, ali pa nadaljevanje po razbitem grebenu za kar se je odločila tudi špansko - slovenska naveza. »Slediš najlažjim prehodom, malo hodiš, malo plezaš, obiraš skrotje in sredozemsko grmičevje, dokler ne prispeš do zadnje strme stopnje, po kateri poteka The Edward`s finish« sta opisala zadnji del smeri. Po 120 metri težjega plezanja Edwardovega izstopa sta priplezala na vrh. Novak in Aldeguer sta za celotno kombinacijo smeri potrebovala šest ur. Dejala sta, da je bil sestop kar pester; poln grmičevja, majavega skrotja in iskanja prave smeri. Sicer pa izgleda gora na sliki kar lepa...

Črni kal


Neutrudna Betka Galičič nam je po dolgem času ponovno poslala nekaj novic o njenih delih. Pravi, da je obnovljena večina smeri v sektorju F v Črnem kalu. Po dolgotrajnih vrtnarskih delih je narejenih še deset novih, nekoliko lažjih smeri. Glej skico na Povezavah ! V sektorju G sta levo od smeri Flancat dve novi, prav tako lahki smeri, začneta in končata se skupaj. Leva je Labodji spev (4c, 18 m), desna pa Tudi angeli jočejo (4c/5a, 18m).

Desno od smeri NSK v sektoirju C je nova smer Jahača (5b, 16 m). Desno od nje oz. levo od Carpe diem je nov Kreš test (5b, 15 m), ki gre na sidrišče Carpe diema. Desno od Carpe diema sta še dve novi: Bingel bongel (5a, 15 m) vstopi po Carpe diemu in se po dveh klinih odcepi desno, Heker (6a, 15 m) pa vstopi desno. Obe smeri se končata na istem sidrišču. Betka opozarja, da v Hekerju manjka prvi klin, ker ji je zmanjkalo elektrike. Pravi, da ga bo v kratkem dodala.

Smer Thorn birds (sektor H) je do nadaljnega zaprta, ker si je na polici sredi smeri, začasno bivališče našel krokar.V izogib plezanju po pomoti in krokarjevemu stresu, sta bili iz smeri pobrani prvi dve ploščici. Prav tako naj se ne bi plezalo sosednjih smeri Pavijan in Vrtinec rož. Tale krokar je očitno zgrešil odvzeto nam Podpeč in se naselil, kljub temu, da so ga ves čas ogrožali pticam sovražni in moteči plezalci, ravno v najbolj plezane smeri sektorja. Kje naj se pa sedaj plezalci ogrejejo? Prvi plezalec, ki si bo zaradi tega hladen, v pretežki smeri pretegnil prst, bo tožil Društvo za zaščito živali saj krokar dejansko ogroža plezalčevo zdravje!?!

Šalo na stran. V veliki osapski steni sta Internacionalna in Netopir zaprti od januarja do septembra zaradi gnezdenja sokola selca. Očividci poročajo, da plezalci zapore ne upoštevajo ter, da zna biti sokol ob motenju precej jezen in celo napadalen. Veljalo bi upoštevati zaporo in pustiti sokola pri miru.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.