Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 29.01.08

Drujev ozebnik in odlične razmere v naših stenah

Alpinistične novice

Odlične razmere pri nas

Pa se je začelo, mile temperature ob sneženju in visoka snežna meja ob zadnjem večjem poslabšanju so naredile razmere v naših gorah kot se pojavijo le redko. Naredil se je eden od boljših šlagerjev sezone, smeri, ki se v ovčjem sindromu ponavljajo do izginotja. Plezalno obsedeni obiskovalci Logarske doline so že nekaj tednov opazovali širok beli trak, ki se je potegnil po liniji Bele grape. Prejšnji četrtek so bile opažene že tri naveze. Novica je šla hitro okoli in alpinisti so navalili kot že dolgo ne.  Verjetno gre število navez že proti dvajsetim. Razmere so bile idealne; strm, škripajoči beli led, kot bi plezali po stiroporu. Če me spomin ne vara smo se zadnjič gužvali v Beli grapi pozimi leta 1998.

Plezano je bilo še kar nekaj smeri. Žal dosti ne vem, ker sem opazil le omembe na spletnih straneh. Predvidevam, da so bile razmere podobne. Plezane so bile  Ipsilon v Velikem vrhu, Bosova grapa v Brani, Mladinska in Kramarjeva v Storžiču ter Teranova v Dolgem hrbtu. David Debeljak in Luka Lindič sta opravila tudi z velikopotezno smerjo Kemperle - Murovec (IV+/5, M5+,1000 m) v Dolgem hrbtu. V sosednjem Grintovcu sta Anže Šavs in Tine Kovač (oba AO Kranj) preplezala Grintovčev steber (IV, 3+, M5, 250 m). V kolikor se ne bo otoplilo za predolgo časa, je pričakovati pravo eksplozijo plezanja v naših stenah.

Dru

Marko Lukič in Andrej Grmovšek (AAO Kozjak) sta izkoristila lepo vreme minulega vikenda, se odpravila na kratek izlet v gore nad Chamonixom in opravila vrhunski vzpon kot se za njiju spodobi. Lotila sta se slovitega Severnega ozebnika v Druju oz. njegove direktne variante. Smer spada med slovite klasične ledne ture, vzpon po direktni varianti leta 1977 pa je verjetno predstavljal najbolj strmo ledno plezarijo v svojem času v Alpah.  Krajši odsek A2 se je z leti in globalnim segrevanjem daljšal in letos sta naša dva imela že pet raztežajev kombiniranega plezanja. Najtežji raztežaj sta ocenila z M8 in s tem verjetno opravila drugo prosto ponovitev za domačinom Jeffom Mercierom. Dejala sta, da gre za ornk turo, kar v prevodu verjetno pomeni prekleto težko smer.

Oman

Pavle Kozjek in Dejan Miškovič (oba AO Ljubljana Matica) sta v steni Jebel Mishta preplezala novo smer o čemer smo že poročali, vse informacije o vzponu pa najdete tudi na Pavletovem spletniku.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.