Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.04.08

Rubrika se ne poslavlja!

Tomaž Jakofčič, skrbnik Alpinističnih novic, je pred tednom dni pustil v tej rubriki sporočilo:


Alpinističnih novic na strani Gore...ljudje, vsaj izpod peresa naju s Petrom, očitno ne bo več. ....
Juha je še prevroča, zato s Petrom odhajava na dopust.
Zaradi korektnih odnosov sem vsebino tokratnih AN brisal.


Je, škoda, da niste vsi seznanjeni s prvotno vsebino, ali ne, zdaj ni več bistveno. Je pa, da bo Jaka (kot član ekipe ProMontana) še naprej skrbel za Alpinistične novice; ker pa se danes s Tino odpravljata na Aljasko, ga bo kak mesec spet nadomeščal Peter Mežnar.
Torej: Gremo dalje!

Alpinistične novice so (in upam, da bodo take tudi ostale) unikum naše planinske  informatike.

Če boste brskali po (ohranjeni, tiskani) preteklosti, boste v prvem povojnem obdobju (mislim na obdobje po drugi svetovni vojni) zasledili bolj malo "faktografskih" alpinističnih objav. V javne medije (tudi Planinski vestnik) je najpogosteje pisal Rado Kočevar, za njim pa sistematičneje v Planinski vestnik Lubo Juvan.
Težko pa bi trdili, da je bilo to kontinuirano - in še posebej sprotno! - poročanja!
Sredi šestdesetih let smo to še kako jasno zaznavali ... in - da ne bi le govoril(i) - sem se (s skromnimi izkušnjami, ki sem si jih pridobil s poročanjem za Planinski vestnik, ko je odnehal Lubo) spoprijel s pisanjem za Delo.

Poleti 1966 sem občasno že uspel objavljati posamezne članke o dosežkih naših alpinistov v Delu, na dva, tri tedne ... saj je bila aktivnost tedaj že zaznavna.
Poleti 1967 pa se mi je posrečilo ustvariti navezo s Pepijem (Jože Dekleva, nivinar športne redakcije Dela) in - rodila se je rubrika Planine in ljudje (prvič še Gore in ljudje), mesec dni kasneje pa še Alpinistične novice.

Če pogledate v naš arhiv za leto 1967, boste našli zaenkrat le osem objav: izpostavili smo jih na desni, da si lahko ogledate, kako smo pisali na začetku >>>

Alpinistične novice so kmalu postale "alpinistično glasilo" za vso tedanjo Jugoslavijo, še zdaj se mi oglasi kdo iz tujine in opisuje, kako je bill tedaj zaradi AN naročen samo na ponedeljkovo Delo.

Po nekako dvajsetih letih sem AN predal Tomu Česnu, on po petih Alešu Bjelčeviču, ta Mihi Peternelu in - na koncu jih je prevzel Tomaž Jakofčič., ki je pod istim naslovom obnovil rubriko tudi na naših straneh, potem ko so v športni redakciji Dela rubrike ukinili.

Naj bi po vsem tem Alpinistične novice presahnile?
Ne, zaradi širine rubrike smo rubriki le skrajšali ime, za njo pa bosta vendarle še naprej skrbela ista: Tomaž Jakofčič, v času njegove odsotnosti pa Peter Mežnar.

Srečno!

Franci Savenc

P.s.: Brez vašega sodelovanja seveda ne bo šlo! Za sporočanje novic še naprej velja naslov alp.ple@planid.org, pripravljamo pa se tudi na akcijo pridobivanja stalnih sodelavcev, ki nam bi omogočili, da bi zabeležili vse (vsaj pomembnejše) dogajanje na alpinistično-plezalni sceni.

Seznam doslej objavljenih dobite s klikom na:
> Alpinistične novice

 


Prvoaprilski oglas


Iščemo skrbnika AN


Skrbnik bo moral redno, vsak torek minuto po polnoči, po svoji presoji in kar najbolje predstaviti dogajanje na alpinistično - plezalski sceni. Dogovor se bo sklenil za dobo enega leta, z možnostjo podaljšanja, ter s tremi meseci preskusne dobe.
Skrbniku bomo omogočili objavo elektronskega naslova, kamor mu bodo zainteresirani pošiljali dokumentacijo o svojih dosežkih (nadebudne mladenke lahko tudi sporočilca s skritimi željami). V primeru da bo mesto sprejela skrbnica, pa bomo poskrbeli za redne obiske in nudenje masaže otrdelega vratu, kot posledice dolgotrajnega sedenja pred računalnikom.

Uredništvo


Prve objave naših rubrik v Delu

Delo, 25.05.1967: Gore in ljudje

Delo, 01.06.1967: Planine in ljudje

Delo, 08.06.1967: Planine in ljudje

Delo, 15.06.1967: Planine in ljudje

Delo, 22.06.1967: Planine in ljudje

in 28.06.67 že tudi Alpinistične novice

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.