Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.04.1979

Delo, Šport: ... Zmagovali so Karničarji

Tudi med alpinisti je zmagal Karničar, in sicer Luka (AO Jezersko) s časom 49,67 pred bratom Tonetom (51,94) in domačinom Jožetom Rozmanom (53,70).
In še vrstni red med planinci: 1, Matjaž Šarabon (Tržič) 54,34,
2. Sime Kranjc (Idrija) 55,50, 3. - 4. Izidor Karničar (Jezersko) in Janko Legat (Mojstrana) 56,59.
Ekipno je med alpinisti zmagal AO Jezersko (Luka in Tone Karničar, Rado Markič) s časom 2:38,93 pred AO Tržič (Jože in Milan Rozman, Marjan Gros) 2:53,31 in AO Mojstrana (Franc Rabič, Stane in Miro Smodiš) 3:00,05.

Zagrebčani Za Akom
Sredi preteklega meseca so zagrebški alpinisti organizirali skupno turo Za Ak in še naprej do Treh macesnov, kjer so prespali pod šotori, z namenom, da se naslednji dan povzpno skozi Jugovo grapo in sestopijo v Vrata. Toda zapadlo je toliko snega, da so se morali sredi noči odločiti za sestop do bivaka (našli so ga spet z vlomljenim oknom). Imeli so srečo, saj so naslednjega dne lahko v miru opazovali, kaj je napravil plaz na mestu, kjer so taborili. Uspel tudi ni republiški zimski tečaj. Zaradi slabega vremena so prišli le štirje Splitčani in dva iz PDS Velebit, preplezali pa so le Uroševo grapo in se povzpeli na Mojstrovko. Več sreče pa imajo z alpinistično šolo, ki jo obiskuje prek 40 tečajnikov, vodi pa 15 - 20 inštruktorjev.

Kdo bo vodil KA PZS?
Tudi zadnji sestanek komisije za alpinizem PZS, ki je bil v sredo 28. marca je minil v znamenju organizacijske krize. Nepopolna zasedba, premalo časa za obdelavo vseh perečih vprašanj, predvsem pa nejasnost, kdo bo prevzel dolžnosti načelnika, so poglavitne značilnosti. Sicer pa so se dogovorili, da bo zbor načelnikov v četrtek 12. t. m.

Messner še na K2
Reinhold Messner ne miruje, čeprav je že davno povedal, da bo prenehal z ekstremnimi vzponi, češ da je v alpinizmu dosegel že vse možno. Bil je že na petih osemtisočakih, na zadnjem (Nanga Parbat) celo sam, sedaj hoče še na drugo najvišjo goro sveta, 8611 m visoki Čogori ali K2. Seveda ne tako kot so doslej poskušali drugi; z malo odpravo, v alpskem stilu, temveč po novi smeri in - spet brez dodatnega kisika.
Ekspedicijo, ki bo odšla na pot maja in bo imela okoli poltretjo tono tovora, sestavljajo: Renato Casarato (solo direttissima prek severne stane Huascarana Norte, že letos solo vzpon v Patagoniji itd.), Aleksandro Gogna, Fridi Mutschlechner, Michel Dache in Robert Schauer, ki je opravil že tri vzpone na osemtisočake, čeprav je star šele 25 let.

Postojanka pod Klekom
Ker so spomladi slovenski alpinisti pogostokrat gostje Kleka, bo za marsikoga zanimivo sporočilo: PD »Klek« iz Ogulina bo od 1. t. m. Dom na Kleku oskrbovalo ob sobotah, nedeljah in praznikih. Za obisk izven teh dni se je potrebno dogovoriti z oskrbnikom Blaškovičem, telefon (047) 72-293.

Začetek vaj na Turncu
V četrtek ob 20. uri bo v društvenih prostorih akademskega PD - Ljubljana, Trg revolucije 1 (soba 56) predavanje Rudija Rajerja o spoznavanju vremena v gorah. Ob četrtkih so sedaj tudi vaje v plezanju; zbor je vsakokrat ob 15. uri pod Turncem. Za tiste, ki jih zanima Glinščica, plezalski vrtec pri Trstu, so v prodaji »vodnički« (20 din), ki jih je pripravil Tine Mihelič. Ob tem povejmo, da podoben, le precej širši vodnik pripravljajo tudi tržaški plezalci, zajel pa bo tudi naše področje (Črni kal). In ker je v naših stenah še prehladno, so jo prvi mahnili že v Paklenico, kjer so ponovili Mosoračko, Fanikino in Klin.
Na Kramarjevem smuku, ki je bil 25. marca na plazu pod Storžičem, se je kljub meglenemu vremenu zbralo veliko število tekmovalcev, posebno alpinistov, ki jih je bilo kar 105. Med alpinistkami je zmagala (prvič so merili elektronsko) Irma Karničar z Jezerskega s časom 28,95. Za njo sta se uvrstili Andreja Kranjc (AO Idrija) 31.68 in Lučka Sodja (Jesenice) 32,78. Med planinkami je bila najhitrejša Mojstrančanka Ksenja Lakota - čas 30,31, pred Anko Maček (PD Škofja Loka) 32.81 in Karmen Kodrič (Tržič) 33.29.

Mednarodne akcije 79 mlade
Na seji mladinske komisije mednarodne planinske unije so se dogovorili za več zanimivih akcij. Od 24. do 29. maja bo srečanje MV na Švedskem, ki se ga lahko udeležita po dva zastopnika vsake dežele. V času med 2. in 9. septembrom bodo v Italiji organizirali pohodni tabor za mlade (10 - 15 let) planince. Vabijo štiri zastopnike in mentorja. Organizacijo seminarja je prevzela nemška Planinska zveza in bo septembra v Burgbergu - Allgau.

Štuparjev memorial
V nedeljo 4. t, m. bo že drugo letošnje smučarsko tekmovanje za prvenstvo Slovenije. Organizator XVI. Štuparjevega memoriala, ki bo po tradiciji na plazu pod Kamniškim sedlom je AO Kamnik. Tisti, ki žele tekmovati v konkurenci alpinistov, morajo biti registrirani pri KA PZS za letošnje leto, planinci pa morajo imeti le plačano članarino. Prijave sprejemajo v društveni pisarni do 5. t. m., prijaviti pa se bo mogoče še na predvečer do 19. ure v Koči na Kamniškem sedlu, ki bo tega dne in v nedeljo zasilno oskrbovana.

  02.04.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.