Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.08.2011

Še ena prvenstvena, uspešni odpravi, dve poizvedbi ... 


NŠG: Več poletja

Urban Golob (AO Ljubljana-Matica): V soboto, 30. julija, sva z Janjo Znoj (AO Rašica) plezala v Nad šitom glavi. Začela sva levo od smeri Mladi raziskovalec (Marčič in Mihelčič, 2010), po zajedah in počeh takoj levo od izrazitega raza stebra z rahlo težnjo proti desni in prečkala Mladega raziskovalca po prvem raztežaju. Z gredine sva plezala po levi izraziti razčlembi od treh, ki se vzpenjajo nad krušljivim pasom skale (po desni zajedi gredo Trmasti kamini). V tem raztežaju sva na najtežjem mestu – krušljivem previsu nad polico - našla tudi klin s prusikom, višje gori pa nobene sledi več. Po skupnem stojišču s Trmastimi kamini sva zavila levo za rob in poševno navzgor dosegla kaminast žleb, po katerem sva tudi izplezala. (Čisto mogoče je, da zadnji raztežaj in pol poteka nekje v območju Ribe, levo od Mladega raziskovalca).
V vodničku za Vršič iz lanskega leta ni na tem mestu vrisane še nobene smeri, in če je ta smer nova, predlagava zanjo ime Več poletja (nima zveze z activio, bolj z letošnjim vremenom). Ocena smeri je okoli VII-/ IV-V, 300 m, 4 h, v najtežjem raztežaju pa so štirje klini. Za ponavljalce je priporočljiv komplet frendov in nekaj klinov. Kot se za ime smeri spodobi, sva bila na sestopu pošteno mokra.

V Suhem vrhu

AO Idrija - Boris Sedej: ... s Saro sva se včeraj (bilo je 27. julija 2011) podila nad Vršičem in po Pocarski smeri v Grebencu dodala še nekaj plezarije v Suhem vrhu.

Na Grebencu nama pogled preskakuje s sendviča na cedevito, pa na trume pohodnikov po Mali Mojstrovki, vmes pa še na en kucelj pred nama, kateri nosi strašno ime Suhi vrh in se ponaša predvsem s svojo neobljudenostjo. Njegova kratka (itak da ne more biti dolga, ker je cel hrib bolj mičkan - izmerjena je dala 85 m u vis) stenca je pa videti mikavna in tako se nama utrne ideja, da bi pa le probala jo mal pošlatat. Zapodiva se v poči najbolj izrazite linije in na najino veliko presenečenje naletiva na kompaktno skalo, lepo plezarijo in na 4 hudo stare kline. (Če boste klikali na slikco, boste lahko videli še nekaj slik s plezarije ...)

Za boljšo predstavo kje je ta vršič, pa si najprej oglejte Gorazdov Pozabljeni dvatisočak nad Vršičem
in karto tu - desno >>>
Javite če kdo kaj ve o plezanju v tej stenci - kdo, kdaj ...!?


Še ena poizvedba

Tone Škarja: Lani sem plezal tole lepo sto ali nekaj več metrsko zajedo na zahodni strani Južnega grebena Ojstrice. Opisa nisem zasledil nikjer, je pa čudno, da se je ne bi še nihče lotil. Skala dobra, dobra trojka, vendar naloženo (zdaj že malo manj), torej nehojeno.
Grebenu se priključi pri značilnem zobu na vrhu strmega dela, oziroma na začetku položnega.

Klikni za povećavo in poglej: če kaj veš pa sporoči (s komentarjem ...) >>>  


Uspešni odpravi

Xuelian 2011: Aleš Holc, Peter Juvan in Igor Kremser so splezali novo, 2400 metrov visoko kombinirano smer, na še neosvojeni Xuelian Northeast (6249 m).

Han Tengri 2011: Na Han Tengri (7010 m) se je 27. julija povzpel Anže Šavs, dan za njim pa še ostali trije: Bojan Hribernik, Rok Benkovič in Luka Plut.

V Steni

AO Rašica pripravlja za konec tedna skupno turo z udeleženci alpinistične šole v Steno.
Načelnik Janez Toni: Ker smo kar številčen odsek želimo opozoriti na morebitno gnečo v smereh. Turo bomo načeloma izvedli v soboto.

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

(Po)objave o alpinizmu 

(Po)objave o odpravah ipd. akcijah


 



 

1 komentarjev na članku "AN - 02.08.2011"

Urban Golob,

Popravek skice smeri Več poletja: Na objavljeni skici je vstop Mladega raziskovalca pomotoma narisan levo od smeri Več poletja, pravilno pa je desno (med Več poletja in Trmastimi kamini). Skratka tako, kot so vrisane smeri na fotografiji. (Pa tudi ocena smeri je VII-/IV-V, ne samo VII-). Pri obeh popravkih gre za moji napaki.

Pozdrav, Urban

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.