Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.07.11

Kupček prvenstvenih in vrhunske ponovitve ali z drugimi besedami: Norišnica v stenah!

Triglav

Začela se je sezona dobrih vzponov tudi v naši najbolj znani in najmogočnejši steni. Sicer po grapah in ponekod v višjih predelih še leži sneg, vendar strmi predeli že omogočajo plezanje po suhi in kopni skali.
Peter Juvan (AAO) in Nastja Davidova (AO Ljubljana-Matica) sta lepo vreme prejšnega tedna izkoristila za vzpon v Spominski Bergantovi smeri (IX-/VIII+, 350 m) v Skalaškem turncu Stene.

Nastja v Bergantovi smeri, Triglav

Peter je o vzponu zapisal: Ideja je prišla z Nastjine strani, malo pred polnočjo sva našla še Frančkovo skico in sva šla - kot ponavadi - pogledat. Neobremenjen s pričakovanji sem najtežji raztežaj splezal prosto v drugem poskusu, po tem ko sem označil razčlembe na detajlu, si zamislil sekvenco gibov in raztežaj opremil s kompleti. Nastji do flasha ni dosti zmanjkalo, jo je pa ta poskus skoraj stal proste ponovitve - vesel sem, da je vztrajala, hkrati pa še vedno ne morem dojeti od kje ji energija za toliko poskusov - in v njenem zadnjem ji je končno uspelo!!! Juhu, redke so punce v tej smeri, in da ji uspe že ob prvem obisku - bravo Nasty!
Davek na vztrajnost sva plačala v nadaljevanju smeri, kjer je skala zelo slabe kvalitete in plezanje zahteva predvsem veliko koncentracije. Tu so naju prehitevali še polži, vendar njim, ki pod seboj lepijo grife, verjetno ni tako težko. Na polici sem se odločil za originalni izstop, v nasprotju z večino navez, ki izstopijo desno po smeri Helba. O smislu tega početja (in plezanja na sploh) sem se spraševal, ko sem vpel metulja, ki je tam ostal ob padcu Davida Debeljaka v tej smeri - prehod nad polico je resnično nevaren, skala zgleda monolitna, v resnici pa komaj stoji skupaj. S plezanjem sva zaključila s priključitvijo na Skalaško smer, po kateri sva sestopila, na koncu že v soju čelk.

Nastja se je nekaj dni kasneje vrnila v družbi Andreja Ercega - Crni (AO Črnuče) in skupaj sta ponovila še eno od težkih sosednjih smeri in sicer smer Na drugi strani časa (VIII/VII+, 350 m). Opravila sta šele četrto ponovitev smeri, ki sta jo leta 1994 prva preplezala Tomaž Jakofčič in Miha Kajzelj ter drugo prosto ponovitev potem, ko je prvi prosti vzpon uspel Mihi Valiču in Tomažu Jakofčiču leta 2005. Crni dodaja, da sta uporabljala samo pomična varovala, torej "frende" in "jebice". Slikovna reportaža na povezavi.

Zabeležen je bil tudi že vzpon po zgodovinsko eni najbolj znanih smeri v naših stenah, Čopovem stebru (VI+, 450 m). Ker se steber začne šele v zgornji polovici smeri, se ponavadi kombinira s smermi v spodnjem delu stene. Najlažja in najhitrejša je kombinacija s Skalaško smerjo ter nato prehod v Čopov steber ali pa malo težja varianta, ki nudi malo več plezarije zmerne težavnosti in sicer s kombinacijo smeri Helba (VII+, 350 m). Obe varianti sta bili v preteklem tednu že preplezani s strani kolegov iz AAO. Zaslediti je bilo tudi vzpone v ostalih klasikah Šlosarski, Spominski smeri Sandija Wisiaka in ostalih.

Norčki

Matic Obid (AO Nova Gorica) se je javil z vrhunskim vzponom in sicer je v severni steni Šit ponovil Smer Norčkov (8a, 350 m). Uspelo mu je ob drugem obisku in sicer v družbi Davida Debeljaka (AO Rašica). Smer velja že nekaj let za preizkusni kamen pri nas za prestop v težjo prosto plezarijo v hribih. Maticu je ob trenutni vrhunski formi to seveda zanesljivo uspelo in vsekakor so plezalni cilji za nadaljno sezono še višji.

Žica v Uč

Nejc Marčič (AO Radovljica) je sporočil, da sta z Luko Stražarjem (AAO) v severni steni Velike Mojstrovke preplezala novo smer, ki sta jo poimenovala Žica v Uč (VII/VI+, 400 m). Nejc je o smeri povedal: Smer se začne desno od Kovinarske in jo v tretrjem raztežaju seka. V osrednjem delu kjer so tudi težave največje je plezanje resno in zelo strmo! Skala pa taka kot se spodobi za slovenske stene, od kruša do zelo dobre. V težjih je dobra! 

Več o smeri tudi v Lukovi reportaži, potek smeri pa na vrisu in skici, ki ga je poslal Nejc.

Slaparska smer

Miha Zupan in Maja Duh (oba AO Tržič) sta v nedeljo preplezala novo smer v Trapezu Velikega Draškega vrha. Miha je kot dober poznavalec stene med vsemi smermi ugledal še nepreplezano linijo in tako je nastala Slaparska smer (VI, A0/IV-V+, 400 m). Plezala sta sedem ur ter v smeri pustila pet klinov, večino smeri pa se pleza s pomočjo metuljev. Miha nam je spodaj pripravil opis smeri, ter dodal še vris in skico smeri. Dejal pa je, da je tudi v drugih smereh v Trapezu bilo opaziti naveze.

Opis smeri: Levo od vstopa v sp. Tomaža Ažmana, naravnost po plošči do luske, levo po polici čez ploščo do poševne zajede. Do stebra in po sistemu zajed do lažjega sveta med dvema stolpoma. Po desnem delu preko previsa in po sistemu zajed do vrha desnega stolpa.
Čez skalno stopnjo do široke police, levo po neizraziti previsni zajedi
(VI, A0) in sistemu zajed, ki jih prekinjajo previsi do levega boka značilnega trapezastega odloma v steni (stik z Lomsko smerjo). Po zajedi do previsne stopnje, v prečnico desno nad trapezast odlom. Po razčlembi čez ploščo (izpostavljeno) in desno po poševni zajedi in preko raza v zajedo (stik z Lomsko smerjo). Iz kotla po levem boku v sistem zajed in plošč do police pod steho. Čez prehod v strehi, proti levi in čez skalne stopnje do značilnega trikotnega izseka. Čez previs in po sistemu polic prosti desni do stika z DKV.

Nekaj slik iz smeri si lahko ogledate tudi tukaj.

Dolomiti

Andrej Erceg - Crni (AO Črnuče) in Tina di Batista (AO Ljubljana-Matica) sta obiskala Dolomite in v stenah Treh Cin ter Tofane preplezala dve športno navrtani smeri. V Mali Cini sta preplezala smer Ötzi trifft Yeti, (7a+, 300 m), v južni steni Tofane pa smer Compagni di merenda (7b, 300 m). Crni je napisal odlično reportažo, podkrepljeno z lepimi slikami na strani AO Črnuče.

Povsod naokoli

Zarja

V smeri Zarja, severna stena Travnika

Nejc Marčič in Jurij Hladnik (oba AO Radovljica) sta prejšnji teden plezala smer Zarja (VII+, 400 m + 300 m) v severni steni Travnika. Smer je redko plezana in ima malo ponovitev, ter je širši javnosti malo znana. Nejc je o vzponu dejal, da je obstoječa skica smeri dobra, smer pa ni kaj prida opremljena. V smeri sta pustila dva klina, po enega v vsakem težjem raztežaju.

Bor Šumrada in Blaž Tehovnik (oba ŠD Freeapproved) sva plezala še svežo smer Grande finale (VI+/V, 250 m) v severni steni Nad Šitom glave, o kateri sem poročal v prejšnjih AN. Smer je, kot sta dejala Urban in Karel, lepa in z odlično skalo v najtežjem raztežaju, kjer sva pustila tudi eno "jebico". Nato sva se zagnala še v smer Boba Marleya (VII+/VI, 150 m) v takrat že senčni jugovzhodni steni Nad Šitom glave. Reportažo s slikami si lahko ogledate tukaj.

Na strani AAO sem zasledil med drugim tudi ponovitev redko plezane smeri nad dolino Kotom in sicer je bila plezana Centralna smer (VII-/IV-V, 600 m) v Luknji peči. Plezala sta Miha Habjan (AAO) in Anže Šavs (AO Kranj), za katerega je bila to tudi izpitna tura za alpinista.

Plezana je bila tudi Orlovska smer (VIII-, 240 m) v Golarjevi peči.

Dva člana AO Litija sta v jugovzhodni steni Planjave plezala Spominsko smer Štefana Kukovca (VI+, 375 m). Prav tako je bil opravljen vzpon v Parižanki (VI+/V, 400 m) v severni steni Debele peči. Boštjan Kožuh (AO Kočevje) in Boris Bokavšek (AO Ljubljana-Matica) sta plezala Severni raz (IV/III, 300 m) Male Mojstrovke. V severni steni Srebrnjaka sva Bor Šumrada in Janez Rutar (oba ŠD Freeapproved) plezala Bratovsko smer (V+/IV, 450 m).

Srebrnjak
Na grebenu Srebrnjaka

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice


 Bergantova 1

 Bergantova 2

Triglav, Bergantova smer, foto: Peter Juvan

 

Norci 

Šite, Smer Norčkov, foto: David Debeljak

Mojstrovka, Žica v uč

Skica

Velika Mojstrovka, Žica v Uč, foto in skica: Nejc Marčič

 

VDV, vris

Veliki Draški vrh, Slaparska smer, foto in vris: Miha Zupan

Zarja, travnik

Travnik, Zarja, foto: Nejc Marčič

 Bob marley

Bob marley 2

Nad Šitom glavo, Bob Marley, foto: Bor Šumrada in Blaž Tehovnik

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.