Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.07.1997

Delo, Šport: ... Štiri nove smeri v J ostenju Skute

Andrej Markovič na pogled soliral smer sedme stopnje –
S soplezalci preplezal še tri lepe smeri

Andrej Markovič (AO Novo mesto, Alp šport) je konec maja in junija v južnih in vzhodnih ostenjih Skute preplezal štiri nove smeri. Kot izhodišče mu je služil Bivak pod Skuto na Malih podih, od koder do vstopov v smeri ni več daleč.
10. junija je sam preplezal prvenstveno smer Adrenalin (VII/VI+, 350 m,
2 h), ki poteka v JV steni Skute in se vije okrog starejše smeri Orion. Razen nekaj mest je bila skala večinoma odlična, tako je celo smer preplezal brez varovanja. Na največje težave je naletel v srednjem delu, potem pa je prekrižal Orion in levo od njega preplezal še veliko in zahtevno streho.

BELA SKALA - Prosto plezanje v odlični beli skali v eni izmed  novih smeri v južnem ostenju Skute. Foto: Andrej Markovič

Zvečer je na bivak prišel Boštjan Perše (AO Lj.-Matica). 11. junija sta preplezala srednjo od treh velikih streh v JV steni Skute. Čez desno streho gre Tomaževa skušnjava (T. Humar in T. Petač l. 1993), čez levo pa Adrenalin. Smer sta preplezala po počeh sredi plošč v vpadnici velike strehe in jo imenovala Yosemitska poč (VII+/VII, VI-VII, 250 m. 7 h). Naletela sta na odlično skalo. V smeri sta pustila le dva klina na stojiščih, sicer pa sta večino varovanja uredila z zatiči in metulji. Težave so zbrane v treh raztežajih, najtežji pa je prehod v plošči (VII+) in čez streho (VII/VII+). Markovič pravi, da je smer med najlepšimi, ki jih je plezal v naših gorah.
Teden dni prej je Markovič sodeloval na skupni turi AO Novo mesto. 30. maja je z Davidom Pehnecem in Tomažem Zalokarjem potegnil kratko smer Odklop (V+/IV+, 130 m, 2 h) levo od Delavske v vzhodni steni Skute. Naslednji dan sta z Juretom Juhasom vstopila v južno steno in med Smerjo čez ploščo in Južnim razom v odlični skali preplezala novo smer Zagiftomanija (VI+/V, 350 m, 3.30 h), ki poteka čez štiri previsne pasove, med katerimi so položne plošče.
Markovič je vse štiri smeri preplezal na pogled in s sprotnim nameščanjem varovanja.

M. P.

Brez kisika na Everestu
Baskovski himalajski kronist Xavier Eguskitza je objavil seznam vseh pristopov na Mt. Everest (8848 m) brez uporabe kisikovih bomb. Ker se seznam zaključi z lansko predmonsumsko sezono, na njem še ni Pavleta Kozjeka, ki je 23. maja letos kot prvi Slovenec brez pomoči umetnega kisika stopil na najvišjo točko našega planeta.
Prvi vzpon brez kisika sta leta 1978 opravila Reinhold Messner in Peter Habeler, do sedaj pa je bilo opravljenih nekaj čez 80 takih pristopov, kar predstavlja dobrih 10% vseh pristopov. Večina jih je bilo opravljenih po smeri prvopristopnikov preko Južnega sedla. Iz Tibeta, od koder je prišel na vrh tudi Kozjek, je ta podvig uspel približno 25 alpinistom.

M. P.

Top lestvica osemtisočakov
Španski (baskovski) dokumentalist Xavier Eguskitza je objavil 20 najuspešnejših zbiralcev osemtisočakov in 20 najuspešnejših držav po vzponih na osemtisočake.
Vseh 14 osemtisočakov imajo naslednji alpinisti (v oklepaju je datum zadnjega vzpona): 1. Reinhold Messner (Italija) 14 (zaključil 16. 10. 1986),
2. Jerzy Kukuczka + (Poljska) 14 (zaključil 18. 9.1987), 3. Erhard Loretan (Švica) 14 (zaključil 5. 10. 1995), 4. Carlos Carsolio (Mehika) 14 (zaključil 12. 5. 1996), 5. Krzysztof Wielicki (Poljska) 14 (zaključil 1. 9.1996). Slede trije z dvanajstimi: 1. Benoit Chamoux + (Francija) 12, 2. Fausto De Stefani (Italija) 12, 3. Sergio Martini (Italija) 12 in štirje z desetimi: 1. Marcel Ruedl + (Švica) 10, 2. Viki Grošelj (Slovenija) 10, 3. Norbert Joos (Švica) 10,4. Hans Kammerlander (Italija) 10.
Od držav jih je 12 prišlo na vse osemtisočake, in sicer po vrsti: 1. Nemčija -1983, 2. Japonska-1985, 3. Švica -1986, 4. Avstrija -1986, 5. Italija - 1988, 6. Poljska – 1987, 7. Francija - 1993, 8. Slovenija- 1995, 9. Južna Koreja - 1995,10. Španija – 1995, 11. Velika Britanija – 1995, 12. Mehika-1996.
Vseh osemtisočakov med drugimi še nimajo ZDA, Češka, Nepal, Rusija, Avstralija, Nova Zelandija, če omenimo le nekaj alpinističnih velesil.
Slovenija se torej s svojimi himalajci in himalajskimi dosežki upravičeno lahko ponaša.

TONE ŠKARJA

Proste ponovitve - trening za Peru
Grega Lačen je v okviru priprav na odpravo v perujske Ande, kamor je skupaj z alpinisti s Posočja odšel prejšnji teden, prosto ponovil do sedaj tehnično smer Meh-Rotovnik (A3) v Raduhi. Lačen je pred dvema letoma opravil že 1. zimsko ponovitev te krušljive smeri. Čeprav smer skorajda ni opremljena, saj v njej rjavi le nekaj klinov, jo je letos s soplezalcem poskusil preplezati še prosto. Vzpon mu je uspel v prvem poskusu ob sprotnem nameščanju varovanja, ki je bilo marsikje bolj simbolično. Glavne težave so zbrane v prvih treh raztežajih, ki jih je Lačen ocenil 6c/c+,6a+ in 7a.
V steni Topla pa je poskusil prosto ponoviti smer Fršlus. Prvi raztežaj ni bil težji od 6a+, drugega pa je najprej opremil s klini, ga preučil z varovanjem od zgoraj in nato prosto ponovil. Raztežaj, ki je imel prej tehnično oceno A2, ima sedaj tudi oceno za prosto ponovitev - 7b. Za tretji raztežaj (A3) mu je zaradi odprave zmanjkalo časa, pravi pa, da ga je mogoče preplezati prosto.

M. P.

Resen poskus nad Chamonixom
Erik Švab (AO SPD Trst) in Tržačan Giovanni Bazo sta 31. maja vstopila v ledno smer Bevond Good and Evil (V/5+, 5c, A2, M.R) v severni steni Aiguille de Pelerins. Smer sta prva preplezala Francis Twight in Andy Parkin v zelo slabih razmerah, ponavljalci pa so v naslednjih letih ugotovil, da so razmere v njej marsikdaj dosti boljše. Tržačana sta že iz doline opazila, da je smer zasnežena oz. zaledenela, vendar pa sta v steni ugotovila, da je v njej samo zelo tanek zmrznjen sneg. Na več mestih sta morala popraskati z derezami po požlejeni skali. Na nekaterih stojiščih sta našla celo svedrovec, vmes pa je bilo varovanje bolj simbolično. Sredi popoldneva, ko sta že preplezala najtežje raztežaje, se je vreme močno poslabšalo, zato sta se po vrvi spustila nazaj pod steno. V osmih urah sta preplezala 400 metrov (od skupaj 600 m visoke smeri) in obrnila na mestu, kjer se smer dotakne klasične smeri Rebuffat - Terray. Čeprav sta opravila že z vsemi težjimi raztežaji, nista preplezala cele smeri, tako da lahko govorimo le o poskusu ponovitve.

M. P.

Prvenstvene v Kamniških Alpah
V redko obiskani steni Čmaževskega turna nad Kamniško Bistrico so alpinisti iz AO Kranj preplezali dve novi smeri. Suzana in Viktor Relja sta splezala Kukavico (V+/IV, 130 m), Igor Mlinar in Janez Velikanje pa Futrolco (V-/II-IV, 180 m).
Suzana in Viktor Relja sta po levem razu Kranjske Rinke nad Okrešljem potegnila še eno prvenstveno smer. Imenovala sta jo Kaprica in jo ocenila V-/III-IV 350 m, 3 h.

M. P.

NATO
Matjaž Ferjančič (AK Vertikala) in Sašo Aničin (AO Matica) sta 25. 6. v Malem Jalovcu preplezala najverjetneje novo smer NATO (V/IV, 300 m). Razen dveh mest je skala dobra. Na vstopu in izstopu sta našla stare kline, vmes pa nista opazila sledov predhodnikov. Prva plezalca dodajata, da si ime smeri lahko tolmači vsak zase.

M. P.

Tolminska odprava Andi '97
24. junija je v Peru odpotovala tolminska alpinistična odprava Andi '97. Zasnovana je bila v počastitev stote obletnice organiziranega planinstva v Posočju. Izpeljati bi jo morali že lansko leto, vendar so jo zaradi zapletov preložili na letos.
Cilj odprave je Cordillera Blanca, v kateri je veliko zanimivih sten z možnostmi za težke prvenstvene vzpone. Po aklimatizaciji se nameravajo po vzpeti na Alpamayo in Artensonraju, potem pa se bodo posvetili svojim glavnim ciljem.
Grega Lačen (AO Črna) in Peter Mežnar (Soški AO) načrtujeta novo smer v zelo zahtevni vzhodni steni Cayesha, ki sodi med najbolj drzne gore v Andih. Stena je bila prvič preplezana že leta 1983, vendar so se prvi plezalci izognili 500 metrski previsni barieri na sredi stene. Cilj naše naveze je preplezati to pregrado, v kateri pričakujeta zahtevno skalno plezanje. Računata na 3 do 4 dni plezanja, zaradi ostrih grebenov in strmih sten pa bo tudi sestop precej zahteven.
Tone Brelih, Renato Leban, Miranda Ortar (vsi Soški AO) in Ludvik Golob (AO Ravne) nameravajo preplezati novo smer v J steni Oschapalce, Maksi Uršič (Soški AO), Silvan Komunjar, Irena Modrej (oba AO Železničar) in Alenka Kojič Uršič (zdravnica odprave) pa se nameravajo povzpeti na najvišji vrh Peruja Huascaran.
Odpravo so podprli PD in ŠZ Tolmin, Unicom, HIT, MIP Nova Gorica, Lavit, KS Bača Podbrdo, TEC, Elektro Primorska, Plastik Kanal, Diskont Jurček, Paradiso, Plastika Bremec, Avtoboom, PD Prevalje, Kivi, Skrin, Kavčič Dragica s.p. in KA pri PZS. Z izdelki pa so jim priskočili na pomoč ITU - Sports Fashion, Vidussi, Optik Lah, Perla Casino, Medex, lekarni Klanjšček in Most na Soči, IGEM Gok Prevalje ter Občina in ŠZ Črna.

M. P.

Spominsko srečanje na Češki koči
AK Vertikala vabi 12. in 13. julija vse alpiniste na plezalni tabor na Češki koči. Posvečen bo spominu na Tomaža Petača in Miha Vrečo, ki sta se marca 1994 ponesrečila v ledenem slapu Vikijeva sveča v bližini Češke koče.

M. P.

Zaključek alpinistične šole v Kamniku
Letošnjo alpinistično šolo na AO Kamnik je uspešno zaključilo šest tečajnikov. Od novembra lani do junija letos so poslušali 30 predavanj, opravili 20 alpinističnih tur in 10 praktičnih vaj. Vodja letnega dela je bil Marko Prezelj, zimski del je vodil Rado Nadvešnik, precej pa jima je pomagal tudi Bojan Pollak. Predavanja so imeli tudi izbrani predavatelji z drugih alpinističnih odsekov.

M. P.
 

07.07.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.