Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.10.2001

Tomaž Jakofčič: Policijska odprava uspela

Policijska odprava na Čo Oju (8201 m) se je s skopim sporočilom javila po satelitskem telefonu. V drugem poizkusu jim je uspelo osvojiti vrh Čo Oja.

Odprava (Bevk, Samec) na Kusum Kanguru (6395 m) v Nepalu se je po satelitskem telefonu oglasila konec preteklega tedna. Postavila sta že pomožno bazo tik pod steno, na višini 4900 m. Razmere v spodnjem delu so slabe, zato bosta v spodnjem delu začela plezati po smerri Venables-Renshaw, po tretjini stene pa bosta zavila v osrednji del. Počutje in motivacija sta na višku, ko bo kaj novega pa se bosta oglasila po satelitskem telefonu.

Bazni tabor pod Nilkantom (6596 m) so pred tednom dni dosegli tudi Marko Prezelj, Matic Jošt in Žare Guzej. Ker s seboj nimajo satelitskega telefona, bodo novice prihajale z zamudo.

Novice iz športnega plezanja
Eva Tušar (PK Škofja Loka) ¸je pred časom dopolnila listo plezalk z uspešno preplezano smerjo z oceno 8a. V Bohinjski Beli je uspela v smeri Ženska za nagrado.
Erik Švab je v plezališču Costiera, pod Obalno cesto preplezal smer Colibri (8a+), v dolini Mello pa je ponovil znani balvanski problem Sogno di Tarzan (7b).
Urh Čehovin je z Domnom Komacem (oba AO Matica) po večmesečnem počitku zaradi poškodbe, na pogled preplezal Medota (V, 100 m) v Veliki Osapski steni.

Jesensko plezanje
Jesen je za nekatere najlepše obdobje za plezanje v gorah. Običajno stabilno vreme ter toplotna inverzija sta za alpiniste pravi magnet. Južna stena Skute spada poleg stene Kogla med najbolj priljubljene jesenske cilje. V zadnjih letih je Klemen Mali z različnimi soplezalci preplezal tri nove smeri v območju Stolpa. Pred dnevi je eno od njih, smer Freestyler, ponovil prosto. Ocene v zelo lepi in dobro opremljeni smeri so sedaj: 6a+, 5a, 6b in 6c+/7a in 6a+. Smer se zaključi na vrhu Stolpa od kjer se je možno spustiti ob vrvi.

Srečanje alpinistov veteranov
Minuli vikend so se na tradicionalnem srečanju, že 20. po vrsti, zbrali alpinisti-veterani. Na srečanju je predsednik združenja Tone Sazonov-Tomač podelil priznanja ťokroglimŤ jubilantom. Knjižno darilo je prejelo 14 veteranov, med katerimi sta bila najstarejša 90 letni Jaka Čop ter 95 letni Janez Brojan. Večer je popestril Pavle Kozjek s predstavitvijo svojih podvigov v Andih, preostanek večera pa je minil ob pogovoru in obujanju spominov.

T.J.

Obvestila
Tako kot lansko leto bo KA tudi v letošnjem letu delila sredstva za akcije (vzpone), ki niso bile zajete v planu akcij KA za leto 2001.Vsi AK in alpinisti naj pošljejo poročila o izvedenih akcijah v letu 2001 do petka, 26. oktobra 2001 na KA.
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri Komisiji za alpinizem PZS organizira v soboto 20.10.2001 izpopolnjevalni seminar za alpinistične inštruktorje. Pričetek seminarja je ob 8.45 v Domu v Kamniški Bistrici.
Informacije za trekinge v Nepal (april '02), Maroko (maj '02) in Tibet (junij '02) dobite na tel. (01) 286-28-33 ali (041) 614-203 (Dušan Weber).

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.