Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.09.2002

Tomaž Jakofčič: Štremfelj na pogled

Družina Štremfelj očitno redno skrbi za dotok dobrih dosežkov. Oče se še ni dobro odpočil od prečenja slovenskih Alp, ko je že zobe pokazal sin, Anže. Med plezanjem v odličnem francoskem plezališču Gorge d' Tarn je opravil zelo dobre vzpone na pogled. Tako je preplezal smeri La banda del rulos (8a) in Hoy me voy (8a), še štiri smeri z oceno 7c+ in tri z oceno 7c. Na fleš je zmogel Moules frites (8a), ob študiju pa v enem dnevu Rasta vaut riebn (8a+/b).

T.J.

Univerza v Andih
Poleg številnih slovenskih odprav je bila letos v Andih tudi odprava Univerze v Ljubljani. Razen vodilnih v odpravi, profesorjev Stojana Burnika, Bojana Leskoška in Blaža Jereba, ki imajo za seboj že bogato alpinistično pot, je bila večina članov manj izkušenih. Kljub temu so opravili lepo število vzponov na tamkajšnje šesttisočake, z večine so se nekateri tudi spustili s smučmi oz. snežno desko. Po aklimatizacijskih vzponih in spustih z Ishinke (5535 m) in Urusa (5420 m) so se Leskošek, Jereb, Mitja Šorn in Iztok Mrgole povzpeli na Copikalqui (6354 m), slednja dva sta z vrha smučala oz. deskala. Na Valanaraju (5845 m) so pristopili Matjaž Kovačič, Vanja Krapežm, Luka Kranjc in Marko Kralj, slednja sta z vrha odvijugala. Na koncu so se Snežana Jug, Leskošek, Burnik Mrgole in Šorn povzpeli na Huascaran (6768 m). Slednja dva sta z vrha smučala oz. deskala, nato odšla še na Alpamayo, Burnik in Leskošek pa na Tocllaraju.

T.J.

Na smučeh z Elbrusa
Ob koncu poletja sta Boštjan Likar in Aleš Fidler (oba AO Rašica) ob dobrih snežnih razmerah uspela smučati z vrha Elbrusa (5642 m) v Kavkazu. Za smučanje sta do baze na višini 4100 m potrebovala eno uro. Na vrh sta se povzpela kljub hudemu vetru in ne najlepši vremenski napovedi. Nasploh je bilo vreme letos v Kavkazu precej slabo z zelo redkimi sončnimi dnevi.

T.J.

Meta Meglič in Irena Mrak v Strugu
Meta Meglič in Irena Mrak (obe AO Tržič) sta v Strugu nad Mangartsko dolino preplezali smer Rogovilca (VI-/IV-V, 450 m.). Smer je prvi preplezal Filip Bence, ki je opravil tudi 1. ponovitev. Megličeva in Mrakova sta opravili 2. ponovitev in s tem tudi 1. žensko. Pripomnili sta, da je smer zelo lepa in zato priporočljiva.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.