Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 03.02.23

GRS pomagala na Krvavcu

Ob 19.11 se je na območju smučišča Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, pri padcu huje poškodoval občan. Reševalci GRS Kranj in Kamnik so v sodelovanju z reševalci NMP Kranj občana oskrbeli, helikopter LPE pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V petek bo več jasnine na zahodu, na vzhodu pa bo več oblačnosti. Čez dan bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12 °C.

V soboto bo pretežno jasno, ponekod v severnih krajih občasno zmerno oblačno. Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem popoldne burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, v mraziščih Notranjske do -10, ob morju do 4, najvišje dnevne od 5 do 11, na Primorskem do 15 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho ter hladneje. V nedeljo bo ponekod pihal severovzhodnik, v ponedeljek na Primorskem šibka burja.

OPOZORILO

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji v soboto od zgodnjega jutra do poznega popoldneva pihal močan severni veter, ki bo presegal hitrost 70 kilometrov na uro, na izpostavljenih legah pa tudi okoli 90 kilometrov na uro.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 metrov ZNATNA (ali precejšnja), 3. stopnje, nižje in ponekod v predalpskem svetu (severna Primorska, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, Posavsko hribovje in podobno) pa ZMERNA, 2. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Nevarna so strmejša pobočja nad gozdno mejo, kjer so obsežna področja napihanega snega, ki so prisotna na številnih straneh. Tam lahko že pod majhno obremenitvijo sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1600 metrov so nevarna predvsem strma travnata pobočja, kjer danes zaradi otoplitve pričakujemo predvsem na prisojnih pobočjih plazove mokrega snega in talne plazove. Snežne in plazovne razmere so v visokogorju zelo zahtevne.

V gorah se je še nekoliko ogrelo. Ničta izoterma je na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Sneg je ponoči pomrznil, čez dan pa se je na prisojnih legah sredogorja in nižjih hribov ojužil. Sneg je v visokogorju in senčnih legah sredogorja še vedno slabše preobražen. V zatišnih osojne legah ponekod še vedno vztraja pršič. Na površini snežne odeje je marsikje prisotna skorja, ki je nastala zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja. V sredogorju piha zmeren, v visokogorju pa močan severozahodni veter, ki na izpostavljenih legah prenaša manjše količine snega in na vzhodnih in južnih straneh gradi nove snežne nanose. Predvsem nad gozdno mejo je veliko mest z napihanim snegom, grebeni so spihani do trde podlage. Veliko je klož in opasti. Snežna odeja se je zlasti v sredogorju ponoči stabilizira, a čez dan se zaradi sonca in višje temperature predvsem na strmih travnatih pobočjih lahko prožijo plazovi mokrega snega.

V četrtek popoldne bo predvsem v gorstvih na severu oblačnost naraščala, a bo baza oblačnosti večinoma nad vrhovi. Občasno lahko rahlo naletava sneg, več padavin bo na Pohorju in vzhodnih Karavankah. Pihal bo okrepljen severozahodnik, ki bo močan zlasti v visokogorju. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 0, na 2500 metrov okoli -7 °C. V petek bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo jasnilo, več jasnine bo v zahodnih Julijskih Alpah. Pihal bo zmeren do močan severozahodnik, ki se bo zvečer še okrepil. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 1, na 2500 metrov okoli -3 °C. V noči na soboto bo znova prehodno rahlo snežilo. V soboto se bo delno razjasnilo, čez dan bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti. Pihal bo močan severnik, ki bo popoldne le nekoliko oslabel. Hladneje bo. Sredi dneva bo temperatura na 1500 metrov od -1 do -6, na 2500 okoli -8 °C, hladneje bo v gorstvih na vzhodu. V nedeljo bo sprva v visokogorju še deloma jasno, čez dan se bo pooblačilo tudi tam. V sredogorju bo ves dan prevladovalo oblačno ter tudi megleno vreme.

Predvsem v visokogorju bo še zelo vetrovno. Pihal bo močan severni veter. Še nekoliko hladneje bo. V četrtek in v noči na soboto bo skupno v gorstvih na severu zapadlo okoli 5 centimetrov snega, na Pohorju in vzhodnih Karavankah do 10 centimetrov. Nov sneg ne bo povečal plazovne nevarnosti. V petek pričakujemo še podobne razmere kot v četrtek. Od sobote naprej pa se bo snežna odeja zlasti v sredogorju stabilizirala.
V visokogorju bodo snežne in plazovne razmere ostale podobne. Na izpostavljenih legah bo močan severnik še vedno prenašal sneg.
Povečale se bodo poledenele površine, zato bo tudi nevarnost zdrsa večja.


 03.02.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.