Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 03.03.23

GRS Kamnik pomagala na težko dostopnem terenu

Ob 16.52 je na težko dostopnem terenu v naselju Podrečje, občina Domžale, nenadno obolela oseba. Očividec ji je nudil prvo pomoč z oživljanjem do prihoda reševalcev NMP Domžale, gorskih reševalcev Postaje GRS Kamnik in gasilcev CZR Domžale. Gasilci in gorski reševalci so osebo, ki je preminula na kraju dogodka, prenesli po zahtevnem terenu do ceste in jo predali pristojni službi.

Predviden razvoj vremena

V petek bo v zahodni Sloveniji delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, drugod oblačno, manjše padavine bodo zjutraj ponehale. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 9, na Primorskem do 14 °C.

V soboto bo precej jasno. Ponekod po nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 1, ob morju 4, najvišje dnevne od 10 do 13, na Primorskem do 16 °C.

V nedeljo se bo po jasnem jutru čez dan postopno pooblačilo.
V ponedeljek bo oblačno, ponekod bo občasno rahlo deževalo.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko sprožite plaz kložastega snega. Spontano plazenje je malo verjetno. Veter je v preteklih dneh prenašal sneg in delal zamete na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, pomrznjene podlage, zato je tam nevarnost zdrsa. V zavetrnih legah je sneg rahel, a že nekoliko sprijet s staro podlago, razmere so stabilne.

V sredo in četrtek zjutraj je zapadlo še do 5 cm novega snega, od petka je zapadlo do 30 cm novega snega. Pod odejo novega snega je babje pšeno, ki lahko v prihodnje predstavlja šibko plast. Novi sneg je ostal suh, veter ga je prenašal v zamete. Stari je pomrznil, je pa večinoma prekrit z novim snegom. Sneg je rahel in mehak, starejša podlaga pa, kjer je brez novega snega, trda in tudi poledenela. Veliko je zametov, nastale so nove, manjše opasti. Višina snežne odeje je precej neizenačena, tudi količina novega snega. Na prisojnih straneh je snega precej manj kot na osojnih.

V petek bo pretežno oblačno, ponekod megleno, piha šibak severovzhodnik. V soboto precej jasno, čez dan se občutno segreje, temperatura na 1500 m okoli 3°C. V nedeljo se po jasnem jutru čez dan postopno pooblači. Oblačno vreme z občasnim sneženjem tudi v začetku prihodnjega tedna.

Snežne in plazovne razmere se v petek ne bodo kaj dosti spreminjale, pod 1300 m se bo sneg že nekoliko ojužil. V soboto se bo po jasnem in hladnem jutru čez dan občutno segrelo, nevarnost snežnih plazov bo zlasti na prisojnih pobočjih ZNATNA, 3. stopnje. Pričakujemo plazenje snega, ki je zapadel v preteklih dneh. V nedeljo bo nekoliko hladneje in čez dan predvidoma bolj oblačno, zato se bo nevarnost snežnih plazov zmanjšala.
V začetku prihodnjega tedna oblačno z občasnim sneženjem, ničta izoterma na nadmorski višini pod 1500 m.


 03.03.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.