Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 14.01.23

Razmere v gorah

V soboto bo pretežno jasno, razjasnilo se bo tudi v vzhodni Sloveniji. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 11, na Primorskem do 13 °C.

V nedeljo se bo povsod pooblačilo, najpozneje na Štajerskem in v Prekmurju. Na Primorskem in Notranjskem bo pričelo deževati. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 5, v Gornjesavski dolini okoli -4, najvišje dnevne v večjem delu Slovenije od 5 do 12 °C.

V noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo, meja sneženja se bo do jutra marsikje spustila do nižin. Prehodno bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem burja. V ponedeljek čez dan bodo padavine prehodno ponehale, ob morju bo zapihal jugo.

V noči na torek bodo ponovno padavine, ki bodo zjutraj oslabele in se proti večeru znova okrepile. Po nižinah bo povečini deževalo, le na Gorenjskem in Koroškem bo snežilo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je bila v petek nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. V visokogorju so predvsem nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko pod manjšo obremenitvijo sprožite manjše do srednje velike kložaste plazove. V sredogorju je snežna odeja stabilna. Nad gozdno mejo so številna območja spihana in poledenela, zato je nevarno za zdrs. V sredogorju je snega malo,

večinoma od 20 do 50 centimetrov. Z nadmorsko višino se količina snežne odeje hitro povečuje. Sneg je skorjast in pod vplivom vetra močno preoblikovan. Veliko je mest z napihanim snegom, ki so nevarnejša v visokogorju, kjer je ob zadnjem sneženju zapadla večja količina snega in ga je v torek severni veter prenašal na južna pobočja. V zavetrnih legah visokogorja je še ostalo nekaj rahlega snega.

V soboto dopoldne bo pretežno jasno, popoldne bo nekaj koprenaste oblačnosti. Sprva bo pihal šibak do zmeren severnik, popoldne bo zapihal jugozahodnik. V nedeljo se bo pooblačilo, megleno bo, predvsem v hribih severne Primorske in Notranjske ter v zahodnih in južnih Julijskih Alpah se bodo pojavljale manjše padavine, kakšna malenkost bo možna tudi v Kamniško Savinjskih Alpah. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini okoli 1200 metrov. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Temperatura na 1500 in 2500 metrov bo okoli 0 °C. V noči na ponedeljek in v ponedeljek pričakujemo obilnejše sneženje, ki bo dopoldne hitro ponehalo. Največ padavin bo v zahodni polovici Slovenije, v gorah bo lahko zapadlo več kot 50 centimetrov snega.

Plazovne in snežne razmere se bodo v visokogorju do vključno nedelje le počasi spreminjale. Nevarnost bo trajnejša zaradi številnih zametov na vseh straneh grebenov in sedel, pa tudi zaradi šibke plasti, ki se nahaja pod novim snegom. V sredogorju se bo sneg čez dan, zlasti na prisojnih legah ojužil in ponoči pomrznil. Krepila se bo skorja.
Nevarnost proženja snežnih plazov se bo, zaradi obilnega sneženja v noči na ponedeljek, izrazito POVEČALA.


 14.01.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.