Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 27.12.22

GRS Kranjska Gora pomagala zaplezanima

Ob 13.26 sta se na pobočju Robičja, občina Kranjska Gora, zaplezali dve osebi. Posadka s helikopterjem SV v spremstvu združene ekipe GRZS-HNMP in gorski reševalci GRS Kranjska Gora so planinca nepoškodovana prepeljali v dolino.

Predviden razvoj vremena

V torek dopoldne bo zmerno do pretežno oblačno, na Primorskem tudi megleno. Popoldne in zvečer se bo na Primorskem oblačnost trgala, zapihala bo šibka burja. Drugod se bo od jugovzhoda pooblačilo, predvsem ponekod v južni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo v večjem delu Slovenije od 6 do 13 °C.

V sredo bo povečini delno jasno, zjutraj ponekod megleno ali pa še oblačno. Čez dan bo več oblačnosti v jugozahodni Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 4, na Goriškem in ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem do 11 °C.

V četrtek bo v severovzhodni Sloveniji delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno, ponekod na Primorskem in Notranjskem bo rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

V petek bo tudi na severovzhodu nekoliko bolj oblačno. Prehodno bo rahlo deževalo tudi ponekod drugod po Sloveniji.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Večja previdnost je potrebna v visokogorju, kjer je na različno orientiranih pobočjih nekaj napihanega snega, kložast plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi. Zlasti na severnih pobočjih so lahko prisotne tudi šibke plasti v snežni odeji. Možnost talnih plazov na strmih travnatih pobočjih se je zaradi ohladitve zmanjšala. Snežna odeja je marsikje pomrznjena in poledenela, zato je velika nevarnost zdrsa.

Včeraj in ponoči je ponekod v gorah rahlo rosilo ali deževalo, novega snega nismo zabeležili. Snežna odeja se je zaradi daljšega obdobja brez izrazitih padavin in temperature zraka okoli ledišča večinoma dobro preobrazila. V sredogorju je snežna odeja ponekod ojužena, v visokogorju pa skorjasta in marsikje pomrznjena in predvsem na izpostavljenih mestih tudi poledenela, nekaj je tudi rahlega snega. Pretekle dni je pihal okrepljen zahodni do jugozahodni veter, ki je prenašal sneg le na najbolj vetrovnih mestih v visokogorju. V visokogorju je višina snežne odeje blizu dolgoletnega povprečja, z nižjo nadmorsko višino pa je snega hitro manj, v sredogorju se povečujejo kopna mesta.

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več predvsem v vzhodnem delu naših gora. Čez dan se bo sredogorje marsikje ovilo v meglo. Pihal bo šibak jugovzhodni veter, v visokogorju pa večino dneva veter severnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m pa okoli -5 °C. V noči na sredo bo možen rahel sneg, a zapade lahko le kakšen centimeter snega. Hladneje bo. V sredo bo v visokogorju delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, drugod pa zmerno do pretežno oblačno in predvsem zjutraj in zgodaj dopoldne tudi megleno. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m pa okoli -3 °C. V četrtek se bo jugozahodnik znova okrepil. Nizka oblačnost se bo iznad Primorske razširila tudi nad zahodni in južni del Julijcev ter nad del Kamniško-Savinjskih Alp, kjer bo tudi megleno. Bolj sončno bo ob meji z Avstrijo. Spet bo nekoliko topleje. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m okoli -2 °C.

Snežna odeja bo ob ohladitvi na površini povsod pomrznila, od četrtka naprej se bo v sredogorju znova ojužila, snežne razmere se bodo le počasi spreminjale. Nevarnost snežnih plazov bo ostala MAJHNA, 1. stopnje. Morda se bo nekoliko povečala le ob koncu tedna, ko bo še topleje. Povečale se bodo tudi poledenele površine, zato bo nevarnost zdrsa velika.


 27.12.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.