Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.04.11

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek zjutraj bo zmerno do pretežno oblačno, v severovzhodni Sloveniji lahko pade kakšna kaplja dežja. Čez dan se bo delno razjasnilo.
V soboto bo pretežno jasno.
V nedeljo bo sončno in toplo.
V ponedeljek se bo na zahodu pooblačilo, drugod bo še delno jasno. Zapihal bo jugozahodni veter. Zvečer bo od severa pričelo deževati.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se sončno in razmeroma toplo vreme nadaljuje. Ledišče se je do danes zjutraj dvignilo do nadmorske višine 2500 metrov. Snežna odeja se je v preteklih dneh sesedala in preobražala ter nižje tudi talila. Ponoči je pomrznila.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 380 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 90 cm. Nevarnost snežnih plazov se je zaradi toplega vremena nekoliko povečala in je 2. stopnje, kjer je snega malo pa 1. stopnje. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. nevarnejša so tudi južna pobočja sredi dneva in popoldne.
Predvsem zjutraj je tudi nevarnost zdrsov na spihanih mestih. Tudi danes in za konec tedna bo sončno in toplo vreme. Sneg se bo še preobražal in sesedal
ter talil. Ponoči bo sneg pomrznil, čez dan pa se bo zmehčal. Lavinske razmere se ne bodo dosti spreminjale. Proti poldnevu ter popoldne bo snežna odeja bolj labilna, še posebno na prisojnih pobočjih.
Največ snega je v Posočju. Drugod po naših gorah je na 1500 m sneg večinoma le v osojah. Prisojna pobočja so kopna tudi višje. Sneg je v visokogorju večinoma prekrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Nižje je sneg zjutraj pomrznjen, čez dan pa se zmehča.

Bilten URSZR: 01.04.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.