Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.05.09

Zdrsnil na pešpoti za Kanin
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 14.43 je na pešpoti za Kanin občina Bovec po pobočju zdrsnil planinec in se poškodoval. Reševalci GRS Bovec so prenesli ponesrečenca do B postaje kabinske žičnice odkoder je bil odpeljan s vojaškim helikopterjem v bolnišnici Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter.
V soboto dopoldne bo večinoma sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. Popoldne bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Še bo ponekod pihal severovzhodni veter.
V nedeljo bo večinoma sončno, zjutraj bo ponekod kratkotrajna megla. Možnost popoldanskih ploh in neviht bo majhna.
Tudi v ponedeljek bo sončno, popoldne bo lahko kakšna ploha.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje so bile v zadnjem tednu v gorah občasne padavine. Meja sneženja je bila večinoma med 1400 in 1700 metri nadmorske višine. Višje je zapadlo do okoli 30 cm snega, ki pa se je sproti sesedal. Več padavin je bilo v Julijskih Alpah kot drugod. Ledišče je bilo večino časa nad 2300 metri. Tako se je snežna odeja talila, le višje se je nekoliko odebelila. V Julijcih je nad 2200 metri do okoli 520 cm snega, na 1500 metrih pa okoli 230 cm. V zahodnih Karavankah je snega nekoliko manj, še manj pa v Savinjskih Alpah. Tam je na 1500 metrih okoli 30 cm snega, vzhodneje pa še manj. Prisojna pobočja so kopna tudi nad 1400 metri. Sneg je, razen v visokogorju, skoraj povsem preobražen, na stari podlagi je nad okoli 1700 metri nov, moker sneg. Stara snežna odeja je razmeroma stabilna, novi sneg pa se lahko ob dodatni obremenitvi splazi na strmejših pobočjih. Nevarnost snežnih plazov je tako v visokogorju, zlasti v Julijskih Alpah, nad okoli 1700 metri večinoma 2. stopnje, nižje pa 1. stopnje po petstopenjski lestvici. Plaz lahko tam sprožite le ob veliki obremenitvi snežne odeje. V naslednjih dneh bo prevladovalo razmeroma sončno vreme. Čez dan bo nastajala kopasta oblačnost in predvsem v popoldanskem času bodo tudi krajevne plohe. Ledišče bo v petek na nadmorski višini okoli 2500 metrov, v soboto pa na okoli 2200 metrov. V nedeljo in ponedeljek bo spet nekoliko topleje, možnost popoldanskih ploh bo manjša. Snežna odeja se bo še naprej talila, ponoči pa pomrznila.

Bilten URSZR: 01.05.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR 


GRZS: iz Biltena URSZR - akcije GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.