Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.12.08

Predviden razvoj vremena
Splošna nevarnost plazov je znatna, 3. stopnje

V ponedeljek bo oblačno, le v vzhodni Sloveniji sprva še delno jasno. Padavine se bodo od zahoda postopno razširile nad vso državo. Vmes bodo tudi nevihte. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1000 metrov, v alpskih dolinah občasno tudi nižje. Ob morju bo dopoldne pihal močan jugo, tudi ponekod v notranjosti bo čez dan zapihal okrepljen jugozahodni veter. V vzhodnih krajih bodo padavine popoldne in proti večeru večinoma ponehale.
V torek bo pretežno oblačno, občasno bodo še padavine, ki bodo pogostejše na zahodu. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 metrov.
V sredo bo pretežno oblačno in večinoma suho.
V četrtek bo delno jasno, zjutraj bo po nižinah megla. Proti večeru se bo od zahoda pooblačilo.


ARSO - snežne razmere: Splošna nevarnost plazov je znatna, 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Od petka je v gorah snežilo. Meja sneženja se je občasno dvignila do nadmorske višine okoli 1400 m. Pihal je močan, tudi viharni južni do jugozahodni veter, ki je prenašal sneg v zamete in gradil opasti. Od petka zjutraj do danes zjutraj je največ snega zapadlo v zahodnih Julijskih Alpah, od 100 do skoraj 150 cm. Malo manj ga je zapadlo drugod v Julijskih Alpah ter v zahodnih Karavankah, od 50 do 70 cm, v Savinjskih Alpah pa do okoli 50 cm. Nad okoli 1800 m je bil sneg moker, višje pa suh.
Snežilo je na mehko, ponekod na skorjasto podlago. Večjih plazov med sneženjem ni bilo opaženih.
Nevarnost snežnih plazov se je predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih Karavankah povečala na 3. stopnjo. Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer se lahko že ob manjši dodatni obremenitvi lahko sproži snežni plaz suhega, nesprijetega snega. Z dovolj strmih pobočij se bodo prožili tudi manjši in srednje veliki plazovi suhega, nesprijetega snega. Drugod po naših gorah je nevarnost 2. stopnje. Sneg je mehak in se globoko predira, pod okoli 1400 m pa je moker in težak.
V naslednjih dneh se bo nadaljevalo pretežno oblačno vreme.
Predvsem v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah bo občasno še snežilo, danes tudi drugod. Meja sneženja se bo danes spustila pod 1000 m in bo jutri ter v sredo na okoli 700 do 800 m. V zahodnih Julijcih bo do srede zjutraj lahko zapadlo še od 30 do 50 cm snega, drugod pa od 10 do 20 cm. Snežna odeja se bo počasi sesedala. Nevarnost snežnih plazov se ne bo zmanjšala.
Naslednje poročilo bo v sredo, 3.12.2008.

Bilten URSZR: 01.12.2008

 

 

Prikaži seznam objav
označenih z

         vreme

         Razmere v gorah

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.