Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.01.17

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 12.53 si je na Planini Zgornja Grintovica, občina Bohinj, planinec poškodoval gleženj. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Bohinj, ki so poškodovanega planinca oskrbeli. Helikopter Slovenske vojske je planinca prepeljal v bolnišnico na Jesenice.

Ob 15.44 se je v bližini vasi Orle, občina Škofljica, pohodnica na zaledeneli poti v gozdu poškodovala nogo. Na pomoč so odšli pripadniki GRS Ljubljana, ki so pohodnico oskrbeli, prenesli do terenskega vozila ter jo prepeljali do vasi Orle kjer so jo prevzeli reševalci RP Ljubljana in jo prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bili obveščeni policisti.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek se bo v jugozahodni in južni Sloveniji postopno pooblačilo, drugod bo večji del dneva še delno jasno. Po nekaterih nižinah severne in vzhodne Slovenije bo zjutraj megla. Proti večeru bo oblačnost naraščala tudi drugod po državi, ponekod v zahodni in južni Sloveniji bo pričelo rahlo deževati. Pihal bo jugozahodni veter.
V torek bo sprva zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj bodo predvsem v južni Sloveniji rahle padavine, tudi po nižinah bo večinoma rahlo snežilo. Čez dan se bo postopno razjasnilo. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.
V sredo bo na vzhodu zmerno do pretežno oblačno, drugod bo večinoma sončno. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.
V četrtek bo delno jasno. Zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje omembe vrednih padavin še kar nekaj časa ne bo. V ponedeljek se bo na zahodu postopno pooblačilo, manjše padavine pa se bodo proti večeru in v noči na torek večinoma pojavljale le v južni in deloma v osrednji Sloveniji, na območju od Julijcev do Pohorja pa bo povečini ali povsem suho. Pihal bo zmeren zahodni do jugozahodni veter. V torek zjutraj se bo zjasnilo. Prehodno bo zapihal veter severnih smeri, ohladilo se bo. Temperatura bo v hribih pod ničlo. Podobno bo tudi v sredo. Zvečer in v noči na četrtek se bo otoplilo. Ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine med 1000 in 1200 metrov. Čez dan se bo spet hladilo, tako da bo že zvečer temperatura spet povsod pod ničlo.

Nevarnost pred snežnimi plazovi je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, MAJHNA. Snežna odeja je stabilna, trda in ponekod poledenela. Velika je nevarnost zdrsov. Snega je v gorah malo, večinoma le nad okoli 2300 metri. Sneg je večinoma zmrznjen, ponekod tudi poledenel, le v dnevih, ko je v višinah topleje, se na prisojnih pobočjih snežna odeja nekoliko ojuži.

Sneg bo ostal večinoma pomrznjen in trd, le na južnih pobočjih se bo čez dan ob morebitnem toplejšem vremenu lahko nekoliko zmehčal. Snežna odeja bo ostala stabilna in ponekod poledenela, nevarnost snežnih plazov pa MAJHNA. Še vedno pa bo nevarnost zdrsov zaradi trde in ponekod poledenele snežne odeje, ter na spihanih grebenih. Nevarnost zdrsa je tudi na travnatih pobočjih, ker čez noč lahko nastane slana, na severnih straneh pa je ponekod na travi ivje.

02.01.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.