Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.02.09

Razvoj vremena -  Posredovanje GRS
Splošna nevarnost plazov je znatna

Ob 16.14 je bil prejet klic dveh planincev, ki sta zašla na poti med planino Kisovec in Svetim Primožem nad Stahovico v občini Kamnik. Zašla sta v Konjsko dolino, tam pa je eden padel v potok. Utrujena in močno premražena so ju našli člani Postaje GRS Kamnik. Pomagali so jima v dolino, od tam pa so ju reševalci odpeljali v ZD Kamnik.


Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo oblačno. Občasno bo snežilo, po nižinah Primorske deževalo. Manj padavin bo v vzhodnih krajih. Proti večeru se bodo padavine od zahoda zopet nekoliko okrepile.
V torek bo zmerno do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, po nižinah bo sneg postopno prehajal v dež.
V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem v zahodni Sloveniji bo občasno deževalo.
V četrtek bo zapihal jugozahodni veter. V vzhodnih krajih se bo delno zjasnilo, na zahodu pa bo oblačno in deževno. Topleje bo.

RAZMERE V GORAH

V nedeljo je po podatkih Agencije RS za okolje spet snežilo. Zapadlo je od 10 do 30 centimetrov snega, največ v Julijskih Alpah. Novi sneg se je s staro, še razmeroma mehko podlago dokaj dobro sprijel. Ob sneženju je pihal okrepljen severovzhodnik, ki je prenašal sneg v zamete. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 2000 m do okoli 620 cm snega, na 1500 m okoli 490, nižje pa je snega hitro manj. Drugod v Julijskih Alpah je nad okoli 1400 m od 320 do okoli 390 cm snega in na 1000 m večinoma od 120 do okoli 190 cm. Podobne snežne razmere so v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 m do okoli 240 cm snega, na Pohorju in v vzhodnih Karavankah pa na 1000 m okoli 70, na 1500 m pa okoli 120 cm. Snežna odeja sega marsikje do nižin. Snežna odeja je mehka in rahla. Veliko je napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov je povsod 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plaz lahko sprožimo že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Najbolj nevarna so sicer mesta z napihanim snegom in nekoliko bolj strma pobočja, a tudi drugod lahko hitro sprožite plaz. S strmejših pobočij se lahko prožijo tudi spontani manjši plazovi suhega, nesprijetega snega. V ponedeljek in torek bo oblačno vreme, občasno bodo še padavine. V gorah bo snežilo, meja sneženja pa se bo dvigala, jutri popoldne bo med 600 in 900 m. Ničla bo na okoli 1700 m. V sredo bo še topleje, a večinoma suho. Zaradi otoplitve se bo sneg hitreje sesedal in preobražal, sprva bo snežna odeja postala manj stabilna in nekoliko se bo zato povečala možnost spontanega plazenja.

Bilten URSZR: 2.02.09


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.