Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.02.10

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V torek bo večino dneva precej jasno, le zjutraj bo v vzhodnih krajih še zmerno do pretežno oblačno. Proti večeru se bo oblačnost prehodno spet povečala. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in del dopoldneva megla.
V sredo bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pretežno oblačno, drugod pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ki bo zvečer oslabel.
V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, več sonca pa bo v vzhodnih krajih. Ponekod bo popoldne spet zapihal jugozahodnik.
V petek bo pretežno oblačno. V zahodni in osrednji Sloveniji bodo občasno padavine, meja sneženja bo med 800 in 1100 metri nadmorske višine.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v noči na soboto pa vse do nedelje zjutraj v gorah občasno snežilo. Zapadlo je od 15 do 30 cm suhega snega. Veter je na izpostavljenih legah novi sneg skoraj povsem spihal v zamete. Ker je snežilo na trdo ali skorjasto podlago, se novi sneg s podlago ni dobro sprijel. Temperatura je tudi v petek ves čas pod ničlo, zato se je v sončnem dnevu le na južnih pobočjih novi sneg začel preobražati. Snežna odeja je rahla in mehka, stara podlaga pa je ponekod trda, ponekod pa skorjasta. V osojah je tudi stari sneg lahko še mehak in suh. V Julijskih Alpah je na 1500 metrih nadmorske višine do okoli 100 cm snega, nad 2000 metri pa od 250 do 280 cm. V zahodnih Karavankah je na 1500 metrih okoli 80 cm snega, v Savinjskih Alpah, vzhodnih Karavankah ter na Pohorju pa od 50 do 80 cm. Snežna odeja sega do nižin. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter nekoliko strmejša pobočja. Na teh mestih lahko hitro sprožimo snežni plaz. Sprožijo se lahko tudi spontani plazovi, a večinoma manjših razsežnosti, ker ni veliko novega snega. Tudi v torek, bo sončno in hladno vreme. V višinah bo začel pihati jugozahodni veter, ki bo na izpostavljenih legah prenašal sneg v zamete. Zvečer in v noči na sredo se bo v zahodnih in južnih Julijcih ter v predgorju pooblačilo. Dotekal bo toplejši zrak, a ledišče bo še pod 800 metri nadmorske višine. V torek se bo predvsem na osončenih pobočjih snežna odeja preobražala, novi sneg se bo čez dan nekoliko ojužil in nato pomrznil. Nastajala bo skorja. V osojah bo sneg ostal suh. Lavinske razmere se do srede ne bodo spremenile.

Bilten URSZR: 02.02.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.