Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR - 02.05.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 12.17 so pri naselju Prelože pri Lokvi v občini Sežana gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč ekipi reševalcev NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 13.47 so v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč ekipi NMP pri prenosu poškodovane osebe, ki je padla s konja. Ekipa reševalcev HENMP in posadka s helikopterjem LPE so poškodovano prepeljali v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in posameznimi nevihtami.
V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Čez dan bodo nastale krajevne plohe ali nevihte.
V soboto in nedeljo se bo nadaljevalo spremenljivo vreme s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo v nedeljo predvidoma pogostejše.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je v sončnem in toplem vremenu snežna odeja sesedala in talila. Precej snega je skopnelo. Ponoči je sneg pomrznil le v visokogorju, zadnje dni pa tudi tam skorajda ne več.
Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 310 cm snega, na 1500 metrih pa do 130 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 10 do 30 cm. Več snega je v osojah, južna pobočja pa so kopna nad 1500 metrov.
Snežna odeja je večinoma zmehčana. Sneg je razmeroma dobro preobražen. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je v glavnem stabilna, čez dan pa se dodatno zmehča in nevarnost snežnih plazov se nekoliko poveča zlasti na strmih, osončenih pobočjih. Tam lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite plaz mokrega snega. Tudi na severnih pobočjih je več snega, ki se še ni plazil in se lahko splazi ob dodatni obremenitvi snežne odeje.
Danes bo še precej toplo, v naslednjih dneh pa se bo nekoliko ohladilo. Zaradi bolj vlažnega zraka in več oblačnosti sneg ponoči kljub temu ne bo pomrznil. Pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.