Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.03.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V soboto bo na Primorskem precej jasno. Tam se bo zmerno pooblačilo zvečer, ko bo začela pihati šibka burja. Drugod bo zmerno, občasno tudi pretežno oblačno. Večinoma suho bo.
V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V ponedeljek bo pretežno oblačno, nekaj manj oblačnosti bo občasno v severovzhodnih krajih. Ponekod v zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo, nad okoli 800 metri nad morjem pa rahlo snežilo. Količina padavin bo majhna. Burja na Primorskem bo ponehala. Še nekoliko hladneje bo.
V torek bo suho vreme. Oblačnost se bo čez dan umikala proti jugu.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v zadnjih dneh sončno in v gorah zelo toplo za ta letni čas. Zrak je bil suh. Snežna odeja se je zato čez dan ojužila, nekoliko hitreje se je preobražala tudi v osojah, ponoči pa pomrznila, le v nižjih nadmorskih višinah je ostala nepomrznjena.
Krepila se je skorja na površini. Sneg se je tudi nekoliko sesedel. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki pa večinoma ne nosi človeške teže. Le ponekod v osojah je sneg še mehak. Veliko je napihanega snega.
Omembe vredna snežna odeja sega v osojah večinoma do nadmorske višine okoli 800 metrov, na prisojnih pobočjih pa je marsikje kopno precej višje. Na nadmorski višini 1500 metrov je v Julijskih Alpah do okoli 80 cm snega, drugod pa do okoli 50 cm. Nad 2000 metrov je v Julijskih Alpah do okoli 120 cm snega. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so le dovolj strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, ki se lahko splazijo ob večji dodatni obremenitvi predvsem sredi dneva in popoldne. Predvsem na spihanih mestih je zlasti zjutraj in del dopoldneva nevarnost zdrsov. Večinoma suho bo tudi za konec tedna. Počasi se bo ohladilo, ledišče se bo do nedelje zjutraj spustilo do nadmorske višine okoli 1600 metrov, do ponedeljka zjutraj pa do okoli 1200 metrov.
Snežna odeja bo zato postala bolj stabilna in bo dlje časa ostala pomrznjena. Ker bo več oblačnosti, tudi sonce ne bo več toliko vplivalo na preobražanje snega. Bolj sončno bo le v zahodnih Julijcih v soboto.
 

Bilten URSZR: 03.03.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.