Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.05.10

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo oblačno s padavinami, najmanj dežja bo v vzhodni Sloveniji. Popoldne bo dež prehodno ponehal in ponekod se bo delno razjasnilo.
V torek bo oblačno, dež bo od zahoda ponovno zajel večji del Slovenije. Ob morju bo pihal šibak jugo.
V sredo in četrtek se bo nadaljevalo spremenljivo vreme z občasnimi padavinami, ki bodo bolj pogoste v zahodni polovici Slovenije. V vzhodni Sloveniji bodo tudi daljša obdobja suhega vremena. V četrtek bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v toplem in sončnem vremenu sneg v gorah kopnel in se sesedal. V visokogorju so se s strmih pobočij prožili manjši plazovi mokrega snega. V nižjih nadmorskih višinah je marsikje že kopno. Snežna odeja je čez dan večinoma zmehčana in mokra, ponoči pa pomrzne le še v visokogorju, nad okoli 2000 metri.
V Julijcih je na 1500 metrih do okoli 60 cm snega, na 2500 metrih pa do 330 cm. Drugod je na nadmorski višini 1500 metrov do okoli 10 cm snega, marsikje na prisojnih pobočjih pa je na tej višini tudi že kopno. V osojah sega sneg seveda nižje.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje po petstopenjski lestvici. Nevarnost se čez dan ob sončnem vremenu poveča, nevarnejša postanejo predvsem proti soncu obrnjena pobočja.
V ponedeljek in torek bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami, ki jih bo več na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank. Le zvečer, ponoči in jutri zjutraj se bo oblačnost prehodno trgala in v visokogorju bo ponekod sneg pomrznil.
Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2500 metrov. Nižje se bo sneg zaradi dežja razmočil in se tudi hitreje talil, po naših najvišjih vrhovih pa bo zapadlo nekaj novega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo nekoliko povečala.

Bilten URSZR: 03.05.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.