Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.05.11

Pokaži objave o reševanjih GRSPlaninka si je poškodovala nogo - Padel v reko in umrl
Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 17.41 si je pri sestopu iz Lubnika v občini Škofja Loka planinka poškodovala nogo. Reševalci Postaje GRS Škofja Loka so poškodovano planinko prenesli do ceste in jo z vozilom prepeljali v nadaljnjo medicinsko oskrbo.

Ob 17.34 je pri prečkanju Kamniške Bistrice v občini Kamnik, krajan z velike višine padel v reko in umrl na kraju nesreče. Truplo se je zagozdilo med skalovje. Zaradi nedostopnega terena so na kraj odšli reševalci GRS Kamnik in gasilci PGD Kamnik. Pomoč sta nudila tudi potapljača PRS Ljubljana. Skupaj z gorskimi reševalci so truplo izvlekli iz vode.

Predviden razvoj vremena

V torek bo delno jasno, popoldne spremenljivo do pretežno oblačno. Ob morju bo povečini suho, drugod bodo predvsem popoldne krajevne padavine, deloma nevihte. Ponekod bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem zvečer šibka burja.
V sredo bo delno jasno in nekoliko hladneje, na Primorskem bo pihala zmerna burja.
V četrtek in petek bo povečini sončno z občasno povečano oblačnostjo, popoldne se ponekod lahko pojavijo le še posamezne kratkotrajne plohe. Veter bo oslabel.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je čez konec tedna ledišče v gorah dvignilo na nadmorsko višino med 2000 in 2500 metrov. Občasne krajevne plohe so ponekod v visokogorje prinesle nekaj centimetrov novega snega, sicer pa se je sneg počasi talil in izgineval, razen v najvišjih predelih naših gora.
V Julijskih Alpah je na 2500 metri do okoli 285 cm snega, na 1500 metri pa do okoli 10 cm. Prisojna pobočja so kopna tudi višje. Drugod po naših gorah je na 1500 metri sneg le še ponekod v osojah. Prisojna pobočja so kopna tudi nad 2000 metri. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, razen v senčnih legah visokogorja. Predvsem nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov je sneg pomrznjen, zaradi občasno bolj oblačnega vremena lahko tudi ves dan. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici Sneg je stabilen. Zjutraj in del dopoldneva je površina trda in je nevarnost zdrsov, v višjih delih visokogorja je površina trda ves dan.
Vreme se bo stabiliziralo šele v drugi polovici tedna. V torek bodo krajevne padavine, ponoči se bo izrazito ohladilo, meja sneženja se bo z višine okoli 2200 metrov do konca padavin v prvi polovici noči spustila do okoli 1300 metrov nad morjem. V sredo in četrtek lahko le še tu in tam nastane kakšna ploha, nad okoli 1400 metri snežna.
Krajevno se bo zaradi nekaj novega snega nekoliko spremenila značilnost snežne odeje na površini. Ledišče bo na nadmorski višini med 1500 in 1900 metri. Sneg se bo nižje še naprej talil, v visokogorju pa se stanje ne bo kaj dosti spreminjalo. Počasi bo topleje šele za konec tedna.

Bilten URSZR: 03.05.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.