Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.12.08

Predviden razvoj vremena
ARSO, Snežne razmere: Splošna nevarnost plazov je znatna

Predviden razvoj vremena

V sredo zjutraj in dopoldne bo še pretežno oblačno, popoldne pa se bo delno razjasnilo. Ponoči bo precej jasno, po nižinah bo nastala megla.
V četrtek bo v zahodni Sloveniji pretežno jasno, drugod se bo od jugovzhoda pooblačilo. Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo ali snežilo. Ponekod bo možna poledica.
V petek bodo padavine že zgodaj zjutraj zajele zahodne kraje in se čez dan razširile nad večji del Slovenije. Meja sneženja se bo z začetnih 500 postopno dvignila na nadmorsko višino med 800 in 1100 metrov. Najmanj dežja bo v severovzhodni Sloveniji. Ob morju bo pihal jugo.
V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Možne bodo krajevne plohe, nad okoli 800 metri snežne.


ARSO – snežne razmere

Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. V ponedeljek in torek ter v noči na sredo je v gorah občasno snežilo. Meja sneženja se je postopno spuščala do nadmorske višine okoli 800 m. Največ snega je spet zapadlo v zahodnih Julijskih Alpah, okoli 50 cm, drugod v Julijcih in zahodnih Karavankah od 10 do 30 cm (odvisno predvsem od nadmorske višine) ter v Savinjskih Alpah, vzhodnih Karavankah in na Pohorju od 5 do 15 cm. Nad okoli 1600 m je bil novi sneg suh in je zapadel na rahlo podlago, nižje pa je vmes tudi deževalo, tako da se je snežna odeja nekoliko bolj sesedla, novi sneg pa se je s podlago bolje sprijel. V ponedeljek je še pihal močan južni do jugozahodni veter, ki je delal zamete in opasti predvsem na severnih straneh grebenov in prelazov. Nato je veter oslabel. Prožili so se številni manjši plazovi s strmih pobočij, večjih je bilo malo. V zahodnih Julijcih je sedaj nad okoli 1700 m do 220 cm snega, nižje pa seveda postopno vse manj. Drugod v Julijcih je nad okoli 1500 m od 110 do 140 cm snega, na 1000 m pa okoli 60 cm. Podobno je v zahodnih Karavankah, Drugod po naših gorah je snega manj, na 1500 m do okoli 70 cm. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 800 m, v nekaterih dolinah tudi nižje. Snežna odeja se je pod okoli 1600 m nekoliko sesedla, višje pa precej manj in je še rahla, sneg pa suh in mehak. Nižje je sneg tudi mehak in se globoko predira, tako da je gibanje precej oteženo. Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih in zahodnih Karavankah nad okoli 1000 m ter drugod po naših gorah nad 1500 m 3. stopnje, drugod pa 1. do 2. stopnje, odvisno od količine snega. Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer se lahko že ob manjši dodatni obremenitvi lahko sproži snežni plaz. Pričakujemo tudi še sponatno plazenje z bolj strmih pobočij predvsem v Julijskih Alpah nad nadmorsko višini 1400 m. V sredo in četrtek ne bo omembe vrednih padavin. Ničla bo med 1300 in 1600 m. Snežna odeja se bo zato nižje nekoliko hitreje sesedala, v visokogorju pa bo sneg ostal suh in še razmeroma rahel. V noči na petek pa bo zapihal okrepljen jugozahodnik in začelo bo spet snežiti, meja sneženja bo med 700 in 1000 m.
Naslednje poročilo bo izdano v petek, 5.12.2008.

Bilten URSZR: 03.12.2008

 

 

Prikaži seznam objav
označenih z

         vreme

         Razmere v gorah

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.