Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.12.10

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 22.10 je v naselju Selo, občina Žiri na cesto zdrsnil snežni plaz. Plaz je zaprl en vozni pas. Posredovali so delavci CP Kranj in snežni plaz odstranili.

Predviden razvoj vremena

V petek bo oblačno. Zjutraj in del dopoldneva bo snežilo, po nižinah Primorske pa deževalo. Čez dan bodo padavine od juga oslabele in popoldne, razen na zahodu, večinoma ponehale. Popoldne in zvečer se bo ponekod na jugu oblačnost trgala.
V soboto bo oblačno. Na severovzhodu bo večinoma suho, drugod bo rahlo snežilo, po nižinah Primorske pa deževalo. Na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja. Popoldne bodo padavine ponehale, od severozahoda se bo proti večeru jasnilo.
V nedeljo bo sprva precej jasno. Jutro bo mrzlo in ponekod po nižinah megleno. Čez dan se bo oblačnost od zahoda spet povečala.
V ponedeljek bo oblačno. Na severovzhodu bo večinoma suho, drugod bo občasno rahlo deževalo. Več padavin bo na zahodu. Nekoliko topleje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je od srede zjutraj v gorah občasno snežilo. Zapadlo je od 25 do 50 cm snega, najmanj v vzhodnem delu naših gora. Zaradi nizke temperature je bil novi sneg suh. Veter je le na izpostavljenih legah delal zamete. Med sneženjem so se s strmejših pobočij prožili manjši in srednje veliki plazovi suhega snega. V Julijskih Alpah je na 2500 metrih trenutno do okoli 290 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 160 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrov okoli 95 cm snega. Na nadmorski višini 1000 metrov je snega od 50 do 80 cm. Snežna odeja je mehka in rahla in se globoko predira pod človeško težo. Le na vetru izpostavljenih mestih je nastala tanka skorja, ki ne drži človeka. Zaradi močnejšega vetra je v preteklih dneh nastalo precej klož, ki so večinoma skrite pod novim snegom.
Nevarnost snežnih plazov je 3. stopnje, 2. stopnje pa v vzhodnih Karavankah pod nadmorsko višino okoli 1500 metrov po evropski petstopenjski lestvici. Plaz lahko hitro sprožite ob dodatni obremenitvi predvsem na mestih z napihanim snegom in na bolj strmih pobočjih. S strmejših pobočij pričakujemo tudi spontano proženje manjših in srednje velikih plazov nesprijetega snega, pa tudi kložaste plazove. V petek in soboto bo občasno še rahlo snežilo. Zapade lahko od 5 do 10 cm snega, več pa le v zahodnem delu Julijskih Alp in v zahodnih Karavankah. Mrzlo bo, zato se snežna odeja ne bo kaj dosti preobražala, le počasi se bo sesedala. V petek in soboto bo pihal šibak do zmerne veter večinoma vzhodnih smeri. V nedeljo se bo v višinah segrelo. Zapihal bo okrepljen jugozahodnik, ki bo prenašal sneg v zamete in gradil opasti. Ledišče se bo v vzhodnem delu naših gora dvignilo nad 1000 metrov, drugod bo še pod 700 metrov. Do ponedeljka zjutraj se bo snežna odeja že nekoliko bolj sesedla. Na zahodu se bodo začele pojavljati manjše padavine. Meja sneženja se bo postopno dvignila nad okoli 700 metrov. Ob otoplitvi v ponedeljek se bo nevarnost snežnih plazov prehodno povečala.

Bilten URSZR: 03.12.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.