Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 04.01.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo oblačno. Padavine bodo dopoldne od zahoda znova zajele večji del Slovenije in zvečer ponehale. Ob morju bo deževalo, drugod snežilo. Ponoči se bo prehodno delno zjasnilo, a do torka zjutraj že večinoma pooblačilo. Zjutraj bo lahko ponekod megla.
V torek bo oblačno. Dopoldne se bodo na zahodu spet začele pojavljati padavine, ki se bodo razširile nad vso Slovenijo. Sprva bo deževalo le ob morju in na Goriškem, drugod snežilo, nato bo na Primorskem ter predvsem po nižinah jugovzhodne Slovenije sneg prehajal v dež. Predvsem na jugozahodu in jugu države bosta možna tudi poledica in žled.
V sredo in četrtek bo zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov 1. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je stabilna. Tveganje je majhno. Spontanega plazenja ne bo. Snega v gorah je kljub zadnjemu sneženju zelo malo, saj ponekod skoraj ni snežilo.
Po gorah je zapadlo do okoli 10 cm suhega snega, ki ga je veter na izpostavljenih legah marsikje povsem spihal. Snežna odeja je večinoma rahla in mehka, ponekod pa pokrita s skorjo, ki je nastala z dnevnim taljenjem in nočnim zmrzovanjem, ali pa je trda. Mrzlo je, že nekaj dni je temperatura pod ničlo. V gorah je od 0 do okoli 10 cm snega, do okoli 20 pa ponekod a Julijskih Alpah.
V ponedeljek bo oblačno z rahlim sneženjem, ki bo zvečer ponehalo. V gorah lahko zapade okoli 5 cm snega, morda kje največ do 10 cm. Pihal bo zmeren zahodni do jugozahodni veter, ki bo novi sneg na izpostavljenih legah spihal v zamete. Ponoči se bo prehodno delno zjasnilo, v torek zjutraj ali dopoldne pa spet pooblačilo. Popoldne bo ponovno začelo snežiti, sneženje bo ponehalo v večernih urah. Spet bo lahko zapadlo do okoli 10 cm snega. Dotekal bo toplejši zrak, tako da bo ponekod lahko v plasti pod okoli 1400 metri celo nekaj poledice. Pihal bo šibak veter večinoma jugozahodne smeri. V sredo bo oblačno in megleno, občasno bo naletaval sneg. Ledišče bo na nadmorski višini med 1000 in 1400 metri.

Novi sneg je rahel in mehak, tudi danes v ponedeljek bo še padal suh sneg. V torek se bo predvsem v sredogorju sneg zaradi otoplitve ojužil in nekoliko sesedel ter začel hitreje preobražati. Višje bo ostal suh in rahel, le malo se bo sesedel. Veter ga bo prenašal v zamete. Nekoliko se bo povečala možnost, da sprožite snežni plaz na mestih z napihanim snegom, še zlasti, če je spodaj stara snežna odeja. Predvsem na vetru izpostavljenih legah bo na stari snežni odeji nevarnost zdrsov.

04.01.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.