Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 04.03.09

Predviden razvoj vremena - Obilne padavine - Povečana nevarnost trganja snežnih plazov - ARSO: Splošna nevarnost plazov je 3. stopnje

V sredo in četrtek bo oblačno in deževno, meja sneženja bo med 900 in 1200 metri nadmorske višine, v četrtek lahko tudi niže. V sredo se bo ob morju krepil jugo, ponekod v vhodni Sloveniji bo pihal južni do jugozahodni veter. V četrtek bo na Primorskem pihala zmerna burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa severovzhodni veter.
V petek bo tudi oblačno in deževno, meja sneženja bo pod 900 metrov nadmorske višine. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho.

OPOZORILO: Po podatkih Urada za meteorogijo Agencije RS za okolje bodo v noči na četrtek in v četrtek, 5. marca v zahodni Sloveniji obilne padavine. Ponekod lahko do četrtka popoldne pade tudi preko 100 litrov padavin na kvadratni meter. Meja sneženja bo na okoli 900 metrov nadmorske višine, ob močnejših padavinah v alpskih dolinah tudi nižje. Do četrtka popoldne lahko pade tudi do pol metra novega snega, ki bo v nižjih legah tudi moker in težak. V gorah se bo močno povečala nevarnost trganja snežnih plazov.


ARSO, Snežne razmere, 4. marca 2009:
Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

V zadnjih dneh je bilo v gorah suho in nekoliko hladnejše vreme. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1500 m, ponoči malo nižje, podnevi pa nekoliko višje. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, le s strmejših pobočij so se še prožili posamezni, manjši plazovi kložastega snega. V visokogorju je sneg ostal suh in pomrznjen. Danes ponoči pa je že snežilo. V zahodnih Julijskih Alpah je zapadlo od 10 do 20 cm snega, meja sneženja je bila na nadmorski višini okoli 1200 m. Drugod je zapadlo le nekaj cm snega.
V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 2000 m do okoli 730 cm snega, nad 1500 m okoli 480, nižje pa manj. Drugod v Julijskih Alpah je na 1500 m okoli 310 cm snega, na 2500 m pa do okoli 460 cm. Na 1000 m ga je večinoma od 70 pa do 110 cm.
Podobne snežne razmere so v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 m do okoli 220 cm snega, na Pohorju in v vzhodnih Karavankah pa na 1000 m okoli 20, na 1500 m pa okoli 100 cm. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 m, le v nekaterih alpskih dolinah nižje.
V Julijskih Alpah je na skorji sedaj novi, rahli sneg. Na vetru izpostavljenih legah je spihan v zamete, na površini je tam stara podlaga. Skorja v visokogorju večinoma drži človeško težo, pod 1600 m pa se vse bolj udira. Drugod po naših gorah je trenutno snežna odeja skorjasta, na vetru izpostavljenih legah tudi poledenela. Nevarnost snežnih plazov je trenutno še 2. stopnje, a se bo hitro povečala. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom ter nadmorske višine nad okoli 1800 m.
Danes bo oblačno, padavine se bodo krepile. Meja sneženja se bo postopno spustila pod 1000 m. Največ snega bo zapadlo v zahodnih Julijskih Alpah in deloma tudi v zahodnih Karavankah, do četrtka zjutraj lahko okoli 100 cm. Drugod bo padavin manj, zapade lahko od 20 do 40 cm snega. Pihal bo okrepljen južni veter, ki bo delal zamete in opasti. Nevarnost snežnih plazov se bo hitro povečala, najbolj v zahodnih Julijcih. Novi sneg bo padel na skorjasto podlago in predvsem nad 1800 m se bo s podlago slabo sprijel, nižje pa nekoliko bolje.
Padavine se bodo nadaljevale tudi v noči na petek in v petek čez dan. Obisk gora, zlasti visokogorja, je zato precej tvegan in ga odsvetujemo

Bilten URSZR: 04.032009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.