Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.02.09

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah
Nevarnost snežnih plazov je velika, 4. stopnje.

Ob 10.47 se je na cesto Podrošt-Petrovo Brdo v občini Železniki sprožil snežni plaz. Cesta je bila do odstranitve plazu neprevozna.

Predviden razvoj vremena

V četrtek in petek bo v zahodni in deloma v osrednji Sloveniji pretežno oblačno, ponekod bo rahlo deževalo. Drugod bo delno jasno. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. V soboto bo oblačno, dež se bo čez dan širil proti vzhodu. V nedeljo bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno še deževalo. OPOZORILO Po podatkih Agencije RS za okolje je predvsem na območju Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov (4. stopnja po 5 stopenjski evropski lestvici).

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je od torka popoldne do srede zjutraj v gorah zapadlo še do 10 cm snega. Meja sneženja se je občasno dvignila celo nad 1500 metrov, tako da se je nižje sneg ojužil in, kjer so še bile padavine, nekoliko namočil z dežjem. Snežna odeja se je zaradi otoplitve nekoliko sesedla. Še so se prožili plazovi, predvsem z bolj strmih pobočij. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 2000 metri do okoli 700 cm snega, na 1500 metrov okoli 550, nižje pa je snega postopno manj. Drugod v Julijskih Alpah je nad okoli 1400 metri od 350 do okoli 400 cm snega in na 1000 metrov večinoma od 140 pa čez 200 cm. Podobne snežne razmere so v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metri do okoli 260 cm snega, na Pohorju in v vzhodnih Karavankah pa na 1000 metrih okoli 80, na 1500 metrih pa okoli 140 cm. Snežna odeja sega do nižin. Snežna odeja je mehka in rahla, pod 1700 metri je sneg večinoma moker in zato težak. Veliko je napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov je velika, 4. stopnje. Plaz lahko sprožimo že ob manjši obremenitvi snežne odeje, prožili pa se bodo tudi spontani plazovi s strmih pobočij. Tudi v četrtek in petek bo prevladovalo oblačno vreme. Bolj sončno bo le v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, morda tudi v vzhodnem delu Savinjskih Alp. Predvsem v Julijcih in deloma v zahodnih Karavankah bodo manjše padavine, meja sneženja bo na okoli 1200 metrov nadmorske višine. Ničla bo občasno tudi na 1800 metrov. Snežna odeja se bo sesedala in preobražala, a zaradi dežja nižje tudi destabilizirala. Nevarnost snežnih plazov se ne bo kaj dosti zmanjšala, ob dodatnih padavinah proti koncu tedna celo povečala.

Bilten URSZR: 05.022009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.