Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.05.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 05.05.2008


Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne padavine, predvsem plohe, lahko tudi posamezne nevihte. Šibka burja na Primorskem bo dopoldne prehodno ponehala.
V torek bo oblačnosti nekoliko manj kot v ponedeljek, a se bodo še pojavljale krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. Padavine bodo v torek manj pogoste. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V sredo in četrtek bo prevladovalo sončno vreme.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo tudi ob koncu tedna toplo in večinoma sončno vreme. Nastalo je nekaj ploh. V ponedeljek zjutraj je v visokogorju zapadlo nekaj centimetrov snega. Ničla seje čez dan dvignila nad 2600 metrov. Sneg se hitro preobraža in seseda, le po najvišjih vrhovih ostaja še slabše preobražen. Ponoči pomrzne. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je na 1500 metrih sneg predvsem na planotah in v senčnih legah. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 420 cm snega. V Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah je snega še manj. Na severnih straneh sega strnjena snežna odeja do nadmorske višine okoli 1300 ali 1400 metrov, južna pobočja pa so kopna tudi nad 1800 metrih. Snežna odeja je ponoči in zjutraj večinoma pomrznjena, podnevi pa se zmehča. V visokogorju je snežna odeja zjutraj ponekod tudi poledenela. Pod okoli 1800 metrih je sneg precej mehkejši kot višje. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nekoliko se ob sončnem vremenu poveča sredi dneva na prisojnih pobočjih. Sneg je že precej preobražen in utrjen, le v osojah nad 2200 metrih je v Julijskih Alpah še lahko skorjast ali slabše preobražen sneg. V ponedeljek bo bolj oblačno in občasno megleno, tudi plohe se bodo pojavljale, nad 1600 metrih snežne. Količina padavin bo majhna. Ničla bo na nadmorski višini okoli 2100 metrov. V torek bo zjutraj delno jasno, nato spremenljivo oblačno s posameznimi, predvsem popoldanskimi plohami. Pihal bo zmeren severovzhodnik. Ničla bo na nadmorski višini okoli 2400 metrov. Snežna odeja bo ponoči zaradi delnih razjasnitev pomrznila in se čez dan spet zmehčala. Le v visokogorju bo v osojah ostala pomrznjena večino dneva.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.