Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.05.10

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo pretežno oblačno. V zahodnih krajih bodo že dopoldne krajevne padavine, ki se bodo popoldne okrepile in do večera razširile nad vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte. Ob morju bo pihal jugo. Ponoči bo oblačno s padavinami in nevihtami, ki bodo do jutra večinoma ponehale.
V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo pogostejše v zahodni Sloveniji. Na vzhodu bodo tudi krajša sončna obdobja. Pihal bo jugozahodni veter.
V petek in soboto bo v zahodnih krajih pretežno oblačno, občasno bo še deževalo. Drugod bo spremenljivo oblačno, na vzhodu tudi delno jasno. Možne bodo še posamezne krajevne plohe ali nevihte. Pihal bo jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je vreme v nedeljo spremenilo. Od tedaj prevladuje oblačno in v gorah občasno megleno vreme z občasnimi padavinami. Občasno sneži le še po najvišjih vrhovih, sicer pa dežuje. Snežna odeja je postala razmočena in se hitro tali. V nižjih nadmorskih višinah je sneg marsikje že skopnel. Večjega plazenja nismo opazili. Snežna odeja je večinoma zmehčana in mokra, le nad 2600 metri nadmorske višine je nekaj novega mokrega snega.
V Julijcih je na 1500 metrih do okoli 40 cm snega, na 2500 metrih pa do 320 cm. Drugod je na nadmorski višini 1500 metrov že v glavnem kopno, razen v osojah.
Nevarnost snežnih plazov se je zaradi dežja in nekoliko višje temperature povečala na 2. stopnjo po petstopenjski lestvici. Nevarna so strmejša pobočja, kjer se lahko prožijo plazovi mokrega snega, lahko tudi talni. Spontano plazenje novega snega je manj verjetno, ga pa lahko sprožimo ob obremenitvi snežne odeje.
Nadaljevalo se bo spremenljivo vreme. Precej oblačno bo in pogosto megleno z občasnimi padavinami. Obilnejše in pogostejše bodo v sredo čez dan ter do četrtka zjutraj, v četrtek pa se bodo pojavljale predvsem krajevne plohe in posamezne nevihte. Nekoliko se bo ohladilo. V sredo bo meja sneženja še na nadmorski višini 2500 m,etrov v noci na cetrtek pa se bo spustila, na okoli 1800 metrov. Od četrtka do petka zjutraj padavine ne bodo vplivale na lavinske razmere. Zaradi ohladitve se bo nevarnost snežnih plazov v visokogorju nekoliko zmanjšala.

Bilten URSZR: 05.05.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.