Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.05.09

Reševali padalce in iskali pogrešanega
Razvoj vremena - Razmere v gorah
Delo: Pogrešani z območja Kamne Gorice najden mrtev

Ob 19.37 sta se nad krajem Kosec, občina Kobarid, zaplezala in zašla dva jadralna padalca, ki sta šla pomagat kolegu, ki je zasilno pristal nekje nad vasjo. Posredovali so člani GRS Tolmin, ki so se spustili do oseb, jih zavarovali in nepoškodovane pospremili v dolino.

Ob 20.04 se je pričela iskalna akcija za pogrešano starejšo osebo na območju Kamne Gorice v občini Radovljica. V iskalni akciji so pod vodstvom Policije sodelovali gasilci PGD Kamna Gorica, PGD Srednja Dobrava, PGD Lancovo, PGD Radovljica, PGD Lesce, gorski reševalci GRS Radovljica, vodniki s psi za iskanje pogrešanih oseb SIP in ZRPS. Pregledali so širše obmocje, vendar pogrešanega niso našli. Z iskanjem bodo nadaljevali danes.


Predviden razvoj vremena

V petek bo precej jasno, čez dan bo zapihal jugozahodni veter.
V soboto bo čez dan več oblačnosti, predvsem na severu in zahodu bodo nastale posamezne plohe ali nevihte.
V nedeljo in ponedeljek bo sončno in toplo, pihal bo jugozahodni veter.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je od ponedeljka bilo v gorah suho vreme. Prva polovica tedna je bila še bolj oblačna in tudi nekoliko hladnejša, saj je bilo ledišče na nadmorski višini okoli 2500 metrov. V četrtek se je segrelo in ob sončnem vremenu se je ledišče dvignilo nad najvišje vrhove. Snežna odeja se je precej zmehčala tudi v visokogorju ter v osojah, kjer je do sedaj ostajala še razmeroma trda. V Julijcih je nad 2200 metri do okoli 490 cm snega, na 1500 metrov pa okoli 190 cm. Drugod po gorah je snega manj, v Savinjskih Alpah ga je na 1500 metrih okoli 30 cm snega, vzhodneje pa še manj. Prisojna pobočja so ponekod kopna do 1900 metrov. Višina snežne odeje je sedaj že precej neizenačena, več je v osojah in na planotah. Sneg je sedaj že povsem preobražen. Nevarnost snežnih plazov je zaradi otoplitve trenutno 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, le nižje, kjer je snega že malo, temperatura in vreme ne vplivata več na lavinske razmere. Predvsem so nevarna strmejša pobočja, večja nevarnost je od poznega dopoldneva dalje do večera. Do ponedeljka se bo nadaljevalo večinoma sončno in toplo vreme. Le v soboto bo prehodno nekoliko bolj oblačno, pa tudi nekaj krajevnih padavin pričakujemo predvsem na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank. Ledišče bo nad 3000 metri. Snežilo bo morda le po najvišjih vrhovih, nekako nad 2600 ali celo nad 2700 metri.


Delo - STA, sob, 09.05. 09:15: Organizirana je bila iskalna akcija pogrešane osebe
S kranjske policijske uprave so sporočili, da so v petek zjutraj našli 68-letnega moškega z območja Kamne Gorice, ki je bil pogrešan od četrtka zvečer.

Moškega so policisti in vodnik službenega psa policije skupaj s psom, gasilci iz PGD Kamna Gorica in drugih bližnjih PGD, vodniki reševalnih psov in reševalci GRS ter tudi domačini iz Kamne Gorice začeli iskati že v četrtek zvečer. Kot so sporočili s kranjske policijske uprave, so bili policisti v četrtek v večernih urah obveščeni, da domači pogrešajo 68-letnega moškega, doma z območja Kamne Gorice.

Organizirana je bila iskalna akcija pogrešane osebe, ki so jo potem zaradi noči prekinili. Pregledali so širše območje Kamne Gorice, okolico Ojstre peči in Zgornje Dobrave, v petek v jutranjih urah pa so pogrešanega našli.

Bilten URSZR: 08.05.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR 


GRZS: iz Biltena URSZR - akcije GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.