Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 09.04.11

Pokaži objave o reševanjih GRSSnežni plaz odnesel planinca -  Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 7.43 je v pobočju Male Mojstrovke v občini Kranjska Gora snežni plaz odnesel planinca. Poškodovanega planinca je oskrbel reševalec GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa za reševanje v gorah ter ga ob pomoči helikopterja slovenske vojske prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo precej jasno, občasno bo nekaj koprenaste oblačnosti. Predvsem v vzhodni in severni Sloveniji bo pihal severni do severovzhodni veter, pozno zvečer pa bo na Primorskem zapihala šibka burja.
V nedeljo bo pretežno jasno. Šibka burja na Primorskem bo dopoldne povsod ponehala, na severovzhodu pa bo še pihal severni ali severovzhodni veter.
V ponedeljek bo povečini jasno in suho.
V torek se bo pooblačilo, popoldne se bodo od severozahoda začele pojavljati krajevne padavine, deloma plohe

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah sončno in zelo toplo vreme, Sneg se je hitro sesedal in talil. ponoči je pomrznil večinoma le v visokogorju, pa še to ne vsako noč. V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 360 cm snega, na 1500 metrov pa do okoli 60 cm. Največ snega je v zahodnih Julijskih Alpah. Drugod po naših gorah je na 1500 metrov sneg le v osojah. Prisojna pobočja so kopna tudi do okoli 2000 metrov.
Snežna odeja je trenutno dobro preobražena in zmehčana, le zjutraj je v visokogorju pomrznjena. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, a se čez dan zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih poveča na 2. stopnjo. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. Nevarnejša so južna pobočja sredi dneva in popoldne. Lahko se sproži tudi kakšen plaz južnega, zmehčanega snega, a le s strmih pobočij.
Zjutraj je površina lahko trda in ponekod poledenela. Sončno in razmeroma toplo vreme se bo nadaljevalo tudi ob koncu tedna. Ledišče se bo počasi spuščalo in v nedeljo bo na nadmorski višini okoli 2600 metrov. Sneg se bo še naprej talil, z manjšo ohladitvijo pa bo ponoči pomrznil nekoliko nižje kot v preteklih dneh. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale.

Bilten URSZR: 09.04.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.