Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 11.02.11

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, popoldne na Primorskem in Notranjskem tudi pretežno oblačno. Čez dan bo ponekod pihal zahodni veter.
V soboto se bo povsod pooblačilo. Sredi dneva in popoldne bodo predvsem v vzhodni in osrednji Sloveniji občasno rahle padavine, po nižinah večinoma rahel dež.
V nedeljo in ponedeljek bo pretežno oblačno. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo ali rosilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, se nadaljuje se suho vreme. Ledišce je bilo na nadmorski višini okoli 1700 metrov, do petka zjutraj se je dvignila nad 2100 metrov.
Snežna odeja se je počasi preobražala. V osojah je sneg ostajal večinoma suh ali pomrznjen, na planotah in na prisojnih legah pa se je čez dan sneg na površini zmehcal, ponoči pa pomrznil.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 340 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 90 cm.
Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 15 cm snega. Prisojna pobočja so marsikje kopna skoraj do 1500 metrov. Površina je večinoma pokrita s skorjo, ki zjutraj drži človeško težo, čez dan pa se zmehča. V osojah je ponekod še pršič, morebitna skorja pa je tanjša.
Na vetru izpostavljenih legah ter v senčnih legah v nižjih nadmorskih višinah je sneg ponekod poledenel.
Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarnost zdrsov je zlasti zjutraj in del dopoldneva, medtem ko se sredi dneva in popoldne na sončnih pobočjih sneg zmehča in lahko pešec ali smučar zdrsne na tanki plasti zmehčanega snega.
V petek in sprva še soboto bo še precej sončno in toplo, v soboto čez dan pa se bo v višinah začelo hladiti. Ledišče se bo do večera spustilo pod 1200 metrov. Oblačno bo, zapade lahko kakšen centimeter snega. Tudi v nedeljo bo pretežno oblačno in večinoma suho. Ledišče bo prehodno spet malce višje, v noči na ponedeljek pa se bo spet malo ohladilo. V ponedeljek in torek bo oblačno in marsikje megleno, predvsem v torek bo občasno rahlo snežilo.
Zaradi bolj oblačnega vremena in nekoliko nižje temperature se bo sneg počasneje preobražal in tudi na prisojnih pobočjih bo sneg ostal večinoma pomrznjen.

Bilten URSZR: 11.02.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme



ARSO: Podatki z lavinskih postaj

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.