Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 11.03.11

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo sončno, le v zahodnih krajih se bo zmerno pooblačilo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.
V soboto bo v vzhodni in deloma osrednji Sloveniji sončno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Krepil se bo jugozahodni veter.
V nedeljo bo pretežno oblačno, v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno deževalo. Še bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo.
V ponedeljek bo pretežno oblačno, tu in tam bo še rahlo deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje se v gorah nadaljuje suho in večinoma sončno vreme. Precej se je segrelo, v petek zjutraj je bilo ledišče na nadmorski višini okoli 2100 metrov. Snežna odeja se je v preteklih dneh na osončenih legah čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. V osojah je zaradi suhega zraka sneg ostal slabo preobražen, v visokogorju tudi suh ali pomrznjen.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 340 centimetrov snega, na 1500 metrih pa do okoli 130 centimetrov. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 20 centimetrov snega. Tanka snežna odeja sega v osojah ponekod do nižin, prisojna pobočja pa so večinoma kopna tudi nad 1000 metrov nadmorske višine. Sneg je večinoma pokrit s skorjo, ki je nastala deloma zaradi vetra, na prisojnih pobočjih pa tudi zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja. Skorja ponekod noči človeško težo. V osojah je zlasti v visokogorju še pršič, predvsem tam kjer ga je napihal veter. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja precej spihana do trde, deloma poledenele podlage. Čez dan se na prisojnih pobočjih sneg zmehča.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, nižje, kjer je snega malo, pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja, zlasti senčne lege, drugod je snežna odeja razmeroma stabilna. Turni smučar ali pešec lahko na takih mestih sproži plaz sprijetega, kložastega snega.
Spontanega plazenja ne pričakujejo. Čez dan se na prisojnih pobočjih možnost, da obiskovalec gora sproži plaz, poveča.
V petek bo še sončno, jutri pa se bo v Julijskih Alpah, predvsem v južni in zahodnih delih, pooblačilo, vrhovi pa bodo v oblakih tudi marsikje drugod. Zaradi povečane zračne vlage se bo pospešilo preobražanje snežne odeje tudi v osojah. V nedeljo bo nekaj padavin. Meja sneženja bo med 1200 in 1400 metri. Do ponedeljka zjutraj lahko v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah zapadlo od 10 do 25 centimetrov snega, drugod pa od 5 do 10 centimetrov, na Pohorju in v vzhodnih Karavankah pa še manj. Močan jugozahodnik bo prenašal sneg v zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo nekoliko povečala predvsem v Julijskih Alpah.
 

Bilten URSZR: 11.03.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.