Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 15.04.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 15.04.2008


Predviden razvoj vremena

V torek zjutraj in dopoldne se bo pooblačilo in čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe, ki bodo pogostejše v jugozahodni in južni Sloveniji. Zvečer bodo padavine ponehale.
V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, občasno tudi pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe, možna bo tudi kakšna nevihta.
V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne bo ponekod v hribovitih krajih zahodne Slovenije občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik. V noči na petek se bodo padavine na zahodu krepile in do jutra zajele večji del Slovenije.
V petek čez dan bodo oslabele in se občasno pojavljale le na zahodu. Drugod se bo oblačnost trgala. Še bo pihal jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo ob koncu tedna spremenljivo vreme z občasnimi padavinami. Meja sneženja je bila sprva na okoli 2000 metrov, a se je hitro spuščala in je večino časa nihala med 1200 in 1500 metri. Na 2500 metrih je v Julijcih do danes zjutraj zapadlo od 20 do 40 cm snega, na 1500 metrih pa le okoli 5 cm, podobno tudi v zahodnih Karavankah. Drugod v naših gorah je nad 1500 metri zapadlo od 5 do 15 cm snega, predvsem odvisno od nadmorske višine. Sneg je bil večinoma moker in se je dobro sprijel s podlago. Stara snežna odeja se je pod 2000 metri sesedala, hitreje predvsem pod 1600 metri, kjer se je sneg tudi talil in kopnel. Prožili so se plazovi mokrega, zmehčanega snega z dovolj strmih pobočij. V Julijskih Alpah je na 1500 metrih od okoli 110 do 160 cm snega, na 2500 metrih pa do okoli 370 cm. V zahodnih Karavankah je na 1500 metrih okoli 80 cm snega, drugod v naših gorah pa na 1500 metrih do okoli 50 cm. Na severnih straneh sega strnjena snežna odeja do nadmorske višine okoli 1000 metrov, južna pobočja pa so ponekod kopna tudi do 1500 metrov. Snežna odeja je pod 2000 metri mokra in zmehčana, višje pa je sneg mehak, zlasti tam, kjer ga je za konec tedna zapadlo več. Drugod je sneg pomrznjen. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. V visokogorju lahko sprožite plaz napihanega, novega snega, pod 1500 metri pa se lahko pod obremenitvijo splazi moker, zmehčan sneg predvsem na travnatih pobočjih. Jutri bo oblačno z občasnimi padavinami. Ničla bo na nadmorski višini okoli 1600 metrov, meja sneženja pa na okoli 1300 metrov. Zapade lahko okoli 10 cm mokrega snega, le v visokogorju bo suh. prehodno bo zapihal okrepljen severni veter, ki bo v visokogorju novi sneg spihal v žamete na južnih straneh grebenov. Pod 1600 metri se bo snežna odeja še naprej talila in sesedala.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.