Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.02.11

Pokaži objave o reševanjih GRSPlazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Smučarka omagala v Žagarjevem grabnu - Uspešna iskalna akcija otroka - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 16.47 je omagal smučarka pri smučanju z Vogla po Žagarjevem grabnu v občini Bohinj. Aktivirani so bili reševalci Postaje GRS Bohinj ter onemoglo nepoškodovano smučarko varno pospremili v dolino.

Ob 23.08 se je na pobočju Kovka nad Ajdovščino v Novi Gorici pričela iskalna akcija pogrešanega 14 letnika, ki je odšel neznano kam. Člani policije in GRS Tolmin so po približno eni uri intervencije pogrešanega nepoškodovanega našli na seniku v objektu zraven hiše.

Predviden razvoj vremena

V petek dopoldne se bo v zahodni Sloveniji delno zjasnilo, drugod bo ostalo zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megleno. Na Primorskem bo popoldne začela pihati šibka do zmerna burja.
V soboto bo v zahodnih krajih precej jasno, burja na Primorskem bo prehodno oslabela. Drugod bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, predvsem v osrednji in južni Sloveniji pa ponekod tudi pretežno oblačno. Zjutraj bo po nižinah megla ali nizka oblačnost.
V nedeljo bo pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V ponedeljek se bo postopno zjasnilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v noči na cetrtek in v četrtek čez dan snežilo. V zahodnih Julijskih Alpah je padlo okoli 50 cm snega, v osrednjih Julijcih ter v zahodnih Karavankah od 25 do 40 cm, drugod pa od 10 do 25 cm snega. Novi sneg se je slabo sprijel s skorjasto podlago. Pihal je jugozahodni veter, ki je delal zamete.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih nadmorske višine do okoli 360 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 140 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 30 cm snega. Tanka snežna odeja sega do nižin.
Sneg je mehak in rahel, na vetru izpostavljenih mestih pa je marsikje spihan do trde in deloma poledenele stare podlage.
Nevarnost snežnih plazov se je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah povečala na 3. stopnjo, drugod je od 1. do 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, odvisno od količine novega snega. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja. V Julijcih in zahodnih Karavankah se lahko tudi spontano prožijo srednje veliki plazovi novega, suhega snega z dovolj strmih pobočij. Večinoma pa se plaz sproži pod dodatno obremenitvijo pešca ali smučarja.
Do ponedeljka bo suho in hladno vreme. Temperatura v gorah bo pod ničlo. Ledišče bo v soboto še na okoli 1200 metrih, potem pa pod 800 metrov. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala, hitreje na osončenih pobočjih. Severovzhodni veter bo prenašal sneg in delal nove zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala.

Bilten URSZR: 18.02.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.