Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.12.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo pretežno oblačno ali megleno, v višjih legah in ponekod v severni Sloveniji pa pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 12 °C.

V soboto bo pretežno oblačno in ponekod megleno, več jasnine bo le v goratem svetu. Proti večeru bo ponekod v hribih zahodne Slovenije rosilo ali občasno rahlo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah do -4, ob morju okoli 8, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do okoli 11 °C.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom, ki jih je največ na severnih in zahodnih straneh grebenov in sedel, ter bolj strma pobočja. Na teh območjih lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Predvsem na strmih južnih travnatih pobočjih se pojavljajo napoke, nastajajo tudi zdrsni plazovi.

Snežna odeja se je zaradi otoplitve in vpliva Sonca začela hitreje preobražati in predvsem na južnih pobočjih tudi taliti. Danes ponoči se je zlasti v visokogorju ohladilo, na veliko pobočjih je nastala skorja. V preteklih dneh so se zaradi toplejšega vremena predvsem na strmejših sončnih legah in grapah pojavljal plazovi mokrega snega. Snežna odeja je razmeroma kompaktna in predvsem v sredogorju tudi precej preobražena. Čez dan se predvsem na južnih pobočjih sneg zmehča in ojuži. Nekaj suhega in nepredelanega snega se nahaja v zatišnih in povsem senčnih legah. Predvsem v visokogorju je še vedno veliko klož, vetru izpostavljene lege so marsikje spihane do trde podlage in poledenele. Precejšnja nevarnost je za zdrs.

V petek se bo oblačnost postopno umaknila, čez dan bo v visokogorju večinoma pretežno jasno, ponekod v sredogorju bo oblačno ali megleno. Pihal bo šibak jugozahodnik, nižje pa bo lahko tudi brez vetra. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa -1 °C. V soboto bo v večjem delu naših gora oblačno in megleno, le najvišji vrhovi bodo lahko nad oblaki. Manj oblačnosti pa bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju oz. bo vrh oblačnega sloja predvidoma nižje. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m pa -2 °C. Podobno vreme bo tudi v nedeljo, le da bo zgornji rob oblačnosti nekoliko nižje. V ponedeljek čez dan se bo tudi v visokogorju pooblačilo. V torek se bo oblačnost trgala, občutno se bo otoplilo.

Snežna odeja se bo postopno še naprej stabilizirala, v visokogorju bo ta proces počasnejši, zato bo tam nevarnost proženja snežnih plazov ostala ZMERNA, 2. stopnje, nevarno bo predvsem za kložast snežni plaz. Snežna odeja bo v sredogorju zaradi oblačnega vremena ostala mokra in tudi ponoči ne bo pomrznila. Tam se bo snežna odeja hitreje posedala in tudi talila, lahko nastane tudi kakšen manjši plaz mokrega snega. V visokogorju se bodo večale poledenele površine. Ob predvideni otoplitvi se bo v torek nevarnost proženja snežnih plazov znova povečala.


 18.12.2020
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.