Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.02.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 19.02.2008


Predviden razvoj vremena

V torek bo pretežno jasno.
V sredo bo na vzhodu večinoma sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v zahodni Sloveniji bo občasno rahlo rosilo. Zapihal bo jugozahodni veter.
V četrtek in petek bo deloma sončno, več oblačnosti bo predvsem v zahodnih krajih. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo ob koncu tedna v gorah mrzlo, predvsem v soboto tudi vetrovno. Sneg je ostal zmrznjen. V mraziščih je ponoči zaradi zelo nizkih temperatur in suhega zraka lahko nastajal globinski srež, sicer pa je preobrazba snega zastala. Danes se je ničla že dvignila na okoli 1600 metrov in v prisojah se je sneg ojužil. V Julijskih Alpah je v zahodnem in južnem delu nad 1500 metri od 170 do 310 cm snega, drugod v Julijcih pa manj. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 70 cm snega. Pod 1500 metri je snežna odeja hitro vse tanjša in pod 1000 metri je večinoma kopno. Na prisojnih pobočjih Karavank in Savinjskih Alp je večinoma kopno tudi višje. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki je nastala predvsem zaradi vetra, na prisojnih pobočjih pa tudi zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja. Le v senčnih legah je sneg še rahel. Na vetru izpostavljenih legah je spihan do poledenele podlage. Veliko je napihanega snega, ki je predvsem na severnih in zahodnih straneh pobočij. Pod 1300 metri je sneg večinoma zmrznjen in trd. Čez dan se sneg na prisojnih pobočjih zmehča, ponoči pa pomrzne. Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1400 metri 2. stopnje, nižje pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plaz lahko sprožite le na mestih z napihanim snegom ob večji dodatni obremenitvi. Ponekod je tudi nevarnost zdrsov. Suho in razmeroma toplo vreme se bo še nadaljevalo. Ničla se bo v torek dvignila do 2100 metrov, v noči na sredo pa se bo že nekoliko ohladilo. Snežna odeja se bo zlasti v prisojah pospešeno preobražala, v osojah pa bo začela nastajati tanka skorja. Nevarnost snežnih plazov bo v osojah ter nad 2000 metri ostala nespremenjena, na prisojnih pobočjih pa se bo zmanjševala.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.