Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR - 21.03.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah 

V sredo in četrtek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. Zjutraj in deloma dopoldne bo lahko ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V petek bo precej jasno.
V soboto bo čez dan več oblačnosti, popoldne bodo nastale krajevne plohe.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je splošna nevarnost plazov majhna, tj. 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
V ponedeljek in v noči na torek so bile v gorah manjše padavine, večinoma suho pa je bilo na Pohorju in deloma v vzhodnih Karavankah. V visokogorju je zapadlo do dobrih 5 centimetrov snega, ki pa ni vplival na lavinske razmere. Nižje se je sneg talil. Lavinske razmere se skoraj niso spremenile.
Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki nosi človeško težo, ali pa je strjena tudi v globino. Ne le na spihanih mestih, tudi ponekod drugod je površina poledenela. Podnevi se na soncu snežna odeja ojuži, ponoči pa pomrzne. Omembe vredna snežna odeja sega v osojah večinoma do nadmorske višine okoli 1100 metrov, na prisojnih pobočjih pa je kopno tudi nad 1600 metrov. Na nadmorski višini 1500 metrov je strnjena snežna odeja predvsem na planotah in osojah. V Julijskih Alpah je do okoli 40 centimetrov snega, drugod pa do okoli 30 centimetrov.
Nad 2000 metri je v Julijskih Alpah do okoli 80 centimetrov snega. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, predvsem ponekod na mestih z napihanim snegom pa so v globini še ne dovolj sprijete plasti, na katerih se lahko splazi sneg le v primeru, ko se snežna odeja zaradi sonca in visoke temperature zmehča ali premoči. Predvsem na spihanih mestih ter v senčnih legah je tudi nevarnost zdrsov.
Nadaljevalo se bo sončno vreme. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2500 metrov. Podnevi se bo sneg ojužil, ponoči pomrznil. Tudi v osojah se bo snežna odeja hitreje preobražala.

Bilten URSZR: 21.03.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.